FOTO Pamätáte si retro Vianoce? Prichádzal dedo Mráz a rady boli takmer na všetko

7.12.2023
0

Zdroj: Archív TASR

Páčil sa vám článok?

Mnohí sa pamätáme na fúzatého deda Mráza, importovaného z Ruska, ktorý chodieval rozdávať deťom vianočné darčeky. Oficiálne vymazať Ježiška skúsil v roku 1952 vtedajší predseda československej vlády Antonín Zápotocký vo svojom pamätnom prejave, no s malým úspechom.

Zápotocký presviedčal deti, že nahý a otrhaný Ježiško „z chlieva“ sa premenil na deda Mráza v baranici a kožuchu – veď nahí a otrhaní nechodia už dnes ani naši pracujúci a ich deti. A vysvetľoval ďalej: „Dedo Mráz k nám prichádza od Východu a na cestu mu žiaria takisto hviezdy – nielen jediná, betlehemská. Celý rad červených hviezd na našich šachtách, hutiach, továrňach a stavbách. Tieto červené hviezdy hlásajú radostne, že vaši oteckovia a mamičky splnili na svojich pracoviskách úlohy štvrtého roku prvej Gottwaldovej  päťročnice...“

Napriek potlačeniu kresťanského rozmeru Vianoc sa i za socíka ľudia na sviatky tešili a vo veľkom na ne pripravovali, pravda, v rámci možností. Trpezlivo stáli v dlhých radoch takmer na všetko, snažili sa zohnať tentoraz „niečo lepšie“, ale aj obchody boli plnšie zásobené ako počas bežného roka. Nechýbalo v nich exotické ovocie, mandarinky, kubánske pomaranče, banány, no tiež je pravda, že už po niekoľkých minútach po nich nebolo ani stopy.

Zdroj: vtedy.tasr.sk

​Rok 1960: Predvianočné nákupy vrcholili Zlatou nedeľou. Rušno bolo nielen v obchodoch, ale aj na ulici, kde sa dali kúpiť i chutné mandarinky – v decembri 1960 napríklad aj oproti Domu obuvi „Veľký Baťa“.

Aj výber darčekov bolo oveľa skromnejší a výzdoba v uliciach chudobnejšia, ale sviatočná nálada bola podobná, akú zažívame teraz. Čaro, keď sa rodina zišla za štedrovečerným stolom, bolo rovnako silné a do mnohých domácností stále prichádzal Ježiško, pravdaže, potajomky...

Zdroj: vtedy.tasr.sk

Rok ​1956: Na Vianoce sa tešili aj deti v nemocnici na Mudroňovej ulici. Na Štedrý deň 24. decembra 1956 si pod stromčekom našli trojkolku, hojdačku, autíčka, bábiky, lopty či rôzne detské hry. 

Pozrite si aj ďalšie fotografie z čias nie tak dávno minulých - približujú atmosféru Vianoc, keď im vládol dedo Mráz. Spomeniete si ešte?

Zdroj: vtedy.tasr.sk

​Rok 1969: Primátor Bratislavy Ladislav Martinák slávnostne odovzdal v piatok 19. decembra večer Vianočný strom Bratislavy. Slávnosť bola na Námestí SNP.

Zdroj: vtedy.tasr.sk

Rok 1977: Pozdrav deťom predniesol v sobotu 17. decembra 1977 Dedo Mráz pred domom pionierov a mládeže (dnes Prezidentský palác) a rozsvietil vianočný stromček. Potom prešiel so svojím sprievodom a Snehulienkou mestom k národnému divadlu a vyvrcholením bol karneval v Parku kultúry a oddychu, kde odmenil deti za najlepšie masky.

Zdroj: vtedy.tasr.sk

Rok 1975: Dôkazom blížiacich sa Vianoc boli aj vyzdobené výklady obchodných domov a nával kupujúcich. Takto to vyzeralo pri pokladniciach už v prvé dni decembra.

Zdroj: vtedy.tasr.sk

Rok 1975: Možno aj vy máte doma podobné vianočné gule... Hotové ozdoby na foto z novembra 1975 balí Anna Rogosová, pracovníčka výrobného družstva Gemer v Štítniku, odkiaľ v tom čase putovali aj do sveta, najmä do Holandska, USA, Belgicka, Maďarska a Juhoslávie.

Zdroj: vtedy.tasr.sk

Rok 1966: Predvianočný čas bol rušný aj pre poštárov. Cez balíkové oddelenie Pošty 1 na Námestí SNP prešlo k 22. decembru 1966 až 80-tisíc balíkov, z toho bolo 13-tisíc  vianočných stromčekov. Pohľad na nádvorie pošty: 26 áut rozváža zásielky po Bratislave.

Zdroj: vtedy.tasr.sk

​Kapusta bez pohybu - takýto názov má dobová fotografia z mestského trhoviska. Je začiatok decembra, no kupujúcich ešte záhorácka kapusta neprilákala. „Verme, že to je len klamlivý obraz niekoľkých sychravých decembrových dní,“ čítame ďalší text k foto... Tento záber je už ale z roku 1993.

(ac)

Páčil sa vám článok?