Nové lákadlo pre milovníkov histórie: Vzácne mapy Bratislavy oživujú minulosť!

15.8.2022
0

Zdroj: www.staremapy.sk

Páčil sa vám článok?

Už viac ako päť rokov porovnávajú nadšenci z OZ Bratislava a jej Premeny staré fotografie nášho mesta s aktuálnym stavom. Teraz začínajú s ďalším zaujímavým projektom, ktorý poteší všetkých milovníkov histórie.

Možno aj vás už oslovila webstránka Bratislava a jej Premeny, ktorá porovnáva minulosť so súčasnosťou v rôznych lokalitách nášho hlavného mesta. Pri porovnávačkách, ktoré nájdete aj na rovnomennej FB stránke, sa mnohí často neubránia nostalgii. Vďaka nim ožívajú dnes už zabudnuté zákutia Bratislavy a je to naozaj výnimočný návrat v čase.

„Historické fotografie, videá, ale takisto klipy, v ktorých dýcha život a spomienky, si môžete pozrieť v odkazoch na našej webstránke,“ informuje  Ľubomír Deák, ktorý spravuje stránku s viacerými nadšencami histórie. Teraz majú ďalší plán.

V najnovšom projekte začali spolupracovať s portálom Staré mapy, vďaka ktorému uvidíte, ako sa Bratislava menila na starých mapách. „Môžete si prepínať roky, trochu si pobádať v minulosti a pospomínať. V mapách sú zahrnuté aj fotografie konkrétnych miest a porovnávačky,“ vysvetľuje Ľubomír Deák.

Fanúšikovia bratislavskej histórie zhromaždili vzácne mapy rôznym spôsobom. Niektoré pochádzajú z ich vlastného archívu, ďalšie sú aj od známych zberateľov máp. Naskenovali ich a upravili, takže už teraz môžete skúmať minulosť nášho mesta. A v príprave sú i ďalšie unikáty.

„Momentálne chystáme aj v spolupráci s OZ Bratislavské Ostrovy súbor máp. V tejto chvíli je už pridaných päť máp, ktoré poskytlo toto občianske združenie,“ dodáva Ľubomír Deák. Malú ukážku vidíte na fotografii nižšie (foto mapy v úvode článku nie je kompletná):

Zdroj: www.staremapy.sk

Historická mapa od spomínaného občianskeho združenia zachytáva Bratislavu v druhej polovici 18. storočia (štúdia priestoru hradu a podhradia), ďalšie si pozrite na internetovej stránke www.staremapy.sk.

​(ac)

HISTÓRIA Spoznávate túto nemocnicu? Pozrite sa, aké cennosti skrýva, málokoho tam pustia!

Mnohí Bratislavčania ju dodnes nazývajú „štátna nemocnica“, zamestnanci aj „Micka“, a lekár Vladimír Kostka s úsmevom podotýka, že je staršia ako slávny futbalový klub Real Madrid, ten vznikol až v roku 1902. Takmer 158-ročná Nemocnica Staré Mesto na Mickiewiczovej ulici patrila k najväčším a najmodernejším v Uhorsku. Svedectvá o jej príbehu nájdete v miestnosti, o ktorej málokto tuší. Pozrite sa dnu!

Páčil sa vám článok?