HISTÓRIA Syn legendárneho fotografa Antona Šmotláka: Otec bol bohém a veľmi tajomný človek

6.6.2021
0

Zdroj: Koláž abn/Anton Šmotlák

Páčil sa vám článok?

„Zanechávam ti veľké dielo,“ prezradil otcove slová, ktoré vyslovil krátko pred smrťou, syn Anton Šmotlák mladší. Práve vďaka nemu dnes spoznávame tvorbu legendárneho fotografa, ktorý bol dlhé roky zabudnutý. Šmotlákove fotografie Bratislavy spred viac ako 60 rokov si môžete najnovšie pozrieť aj v uliciach nášho mesta, priamo tam, kde vznikli. Pešo, na bicykli či na kolobežke, akokoľvek.

Unikátna výstava Čiernobiela Bratislava Antona Šmotláka, koncipovaná ako „walk-art“, predstavuje výber fotografií z kľúčového obdobia Šmotlákovej tvorby. Vznikla na podnet Antona Šmotláka mladšieho, ktorý sa teší, že napriek komplikáciám spojeným s pandémiou covidu sa zámer podaril – aj keď nie k otcovej vlaňajšej nedožitej storočnici, ako sa pôvodne plánovalo.

Príprava trvala najmenej pol roka a vraj najnáročnejšie bolo vyhľadať a dať dokopy všetky zamýšľané negatívy. „Prehŕňal som sa v tisíckach otcových záberov, bolo ich neskutočne veľa, dohromady snáď desaťtisíc. Ale na druhej strane, je to moja záľuba, ktorá ma stále fascinuje,“ prezrádza nám syn legendárneho fotografa. Verí, že z výstavy budú mať Bratislavčania radosť a neskrýva dojatie, keď dodáva – meno Šmotlák sa dostane do povedomia, on si to zaslúži.

Zdroj: Marián Dekan

​Syn legendárneho fotografa Anton Šmotlák mladší na vernisáži výstavy.

Čo vieme o Antonovi Šmotlákovi (1920 – 1979)? „Bol to dobrotivý paparazzo, na ktorého prítomnosť sme si zvykli v divadlách, na vernisážach a v televízii. Nevedno, kedy prišiel o svoje krstné meno. Bratislava ho poznala už len ako Foto Šmotlák,“ zaspomínal si Július Satinský vo svojej knihe Polstoročie s Bratislavou (2002).

Výnimočný fotograf pritom nie je len autorom tisícok fotografií z oblasti kultúry, majstrovsky zaznamenával rozličné témy vrátane nášho mesta a života v ňom. Keď sa však syna Antona Šmotláka pýtame, ktoré miesta v Bratislave mal otec rád alebo kam ho ako chlapca vodieval na prechádzky, dozvieme sa iné: „Otec bol totálny bohém, a tak sa aj doma správal. Veľa sme o ňom nevedeli a keď aj niečo málo, tak bol veľmi tajomný. Dá sa povedať, že bližšie som ho spoznal až po jeho smrti, cez fotografie, ktoré zanechal. Vtedy, keď som začal postupne skenovať obrovský archív otcových záberov, som hlbšie vnikol do jeho intímneho sveta.“

Zdroj: ac

Hlavné námestie s ​Maximiliánovou fontánou na zábere Antona Šmotláka - a dnešný pohľad.

Prekvapuje tiež, že počas svojho života mal Anton Šmotlák v Bratislave iba dve autorské výstavy - jedna z nich v roku 1970 bola k jeho 50-tke. „Bohužiaľ, taká bola doba, nedalo sa veľmi vystavovať. Otec sa neangažoval,“ jasne komentuje syn Anton. Fotograf Šmotlák patril k prvým na Slovensku, ktorí sa v rámci živej či priamej fotografie postarali o uvoľnenie z dogiem socialistického realizmu.

A keď v januári v roku 1979 ako 58-ročný zomrel, značka „Foto Šmotlák“ sa na dlhé roky vytratila. Zo zabudnutia sa dostala až vďaka Šmotlákovi mladšiemu, ktorý začal postupne sprístupňovať fotografie z rozsiahleho archívu svojho otca.

Zdroj: ac

Pohľad na Hrad z petržalskej strany - na snímke Antona Šmotláka ešte nie je Most SNP.

Aktuálna výstava Čiernobiela Bratislava Antona Šmotláka ponúka historické zábery, ktoré postupne objavíte v rôznych lokalitách nášho mesta v rámci trasy dlhej 5,86 km. Uvidíte pôvodnú Michalskú vežu, Maximiliánovu (Rolandovu) fontánu na Hlavnom námestí, cennú snímku zbúranej synagógy, ale tiež napríklad pohľad na Hrad z petržalskej strany, keď ešte brehy Dunaja nespájal Most SNP... Dohromady je vystavených dvanásť diel, osadených v exteriérových objektoch na mieste, kde Šmotlák pred desaťročiami stlačil spúšť. Môžete tak porovnávať, čo sa v našom meste zachovalo, čo pribudlo, ale aj to, o čo sme nenávratne prišli.

Zdroj: Bratislava Tourist Board

​Výstava je dostupná pešo, ale aj na bicykli či na kolobežke.

Tento jedinečný zážitok pripravila organizácia Bratislava Tourist Board, aby otvorila naše mesto, ktoré na dlhé mesiace uzavrela pandémia covidu. „Prostredníctvom umenia chceme znovu priniesť do ulíc stretnutia obyvateľov aj prvých návštevníkov Bratislavy,“ vysvetlil autor konceptu a kurátor výstavy Vladimír Grežo. Nedajte si ju ujsť, potrvá len do konca júna.

(ac)

HISTÓRIA: Mladšia generácia už asi ani netuší, že na Americkom námestí bola kedysi autobusová stanica...

Ak sa v súčasnosti spýta návštevník nášho hlavného mesta nejakého Bratislavčana na Avion, tak ten ho pravdepodobne pošle do nákupného centra neďaleko letiska. Už len starší si pamätajú, že to bol aj názov pôvodnej autobusovej stanice, ktorá sa nachádzala pri rovnomennom obytnom komplexe Avion odkiaľ vyrážali do okolitého sveta diaľkové a medzinárodné spoje.

Páčil sa vám článok?