Spomienkový album 11/2001

1.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na území bývalej rakúsko-uhorskej monarchie stojí viacero stavieb architekta Júliusa Schmidta. Viaceré z nich sa už stali historickými pamiatkami. Napríklad v Budapešti. Málokto však vie, že jedna z jeho najvýznamnejších stavieb stojí v Bratislave, na Palisádach.

Evanjelickú nemocnicu postavili v rokoch 1912 až 1914 podľa projektu menovaného viedenského architekta. Objekt bol nielen nemocnicou. Treba si dôkladne prezrieť fasády na prvý pohľad jednotne pôsobiacej budovy, aby si divák uvedomil, koľko vchodov do nej vedie. Sochárska výzdoba kamenných portálov od Aloisa Rigeleho hovorí jasne o tom, kam portál vedie: do sirotinca, do starobinca, do nemocnice, do kaplnky.

Evanjelický cirkevný zbor zveril objekt diakonisám. Boli to evanjelické ženy, ktoré sa ako slobodné (výnimočne ako vdovy) rozhodli zasvätiť svoj život službe blížnym. Hnutie vzniklo v Nemecku a aj v Bratislave pôsobili väčšinou Nemky. Medzi nimi bolo len pár Sloveniek, ale napríklad aj Belgičanka. Väčšinu diakonís po druhej svetovej vojne zo Slovenska vypovedali, po roku 1948 nemocnicu prevzal štát a slovenské diakonisy dožili v inom objekte. Pred rokom 1950 bola súčasťou nemocnice vyhľadávaná pôrodnica.

Celý areál sa donedávna využíval ako nemocničné zariadenie. Kaplnku devastovali, pristavali nové schodište a iné objekty, na pôde krásnej záhrady vznikol pavilón transfúznej stanice. Evanjelický cirkevný zbor a.v. objekt reštituoval. Zrejme tu však chýba energia nemeckých sestier, ktoré by boli prevádzku už dávno obnovili. Ak nie nemocnicu, možno objekt použiť ako exkluzívny domov dôchodcov penziónového typu.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?