Spomienkový album 18/2000

1.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Ak sa raz v pamäti človeka zakorení nezmyselná nepravdivá informácia, býva nevýslovne ťažké vyvrátiť ju. Mnohí sprievodcovia po Bratislave ešte stále vodia svojich poslucháčov ku gotickému domu na Kapitulskej ulici 4 a rozprávajú im hlúposti o tom, že v budove vraj žil mestský kat.

Nie je to pravda. Takúto „senzačnú“ správu rozšíril v 70. rokoch istý neseriózny senzáciechtivý redaktor Večerníka. Dom mal vtedy číslo 15 a práve tam sa robili stavebné práce spojené s generálnou rekonštrukciou.

Budova bola už v stredoveku majetkom prepoštstva, teda cirkevnej inštitúcie. Je nemožné, aby v nej býval kat či iný zamestnanec mesta. V minulosti sa tento dom, označovaný ako malý prepoštský dom alebo Prepoštský dvor (Probsthof) považoval za najstarší dom v meste. Jeho história je známa od 16. storočia.

V rokoch 1965 - 66 sa v ňom uskutočnil archeologický a stavebno-historický prieskum, ktorý poskytol informácie o jeho stavebnom vývoji. Tie sa stali podkladom na rekonštrukciu. Dnešný výzor objektu je výsledkom úprav uskutočnených v 70. rokoch. Vtedy objekt odňali rímskokatolíckej cirkvi a odvtedy sa považuje za majetok štátu. Dom slúžil desaťročia Klubu dôchodcov, teraz v ňom pôsobí Inštitút pre rodinu.

Historické obydlie mestského kata netreba hľadať. V stredoveku býval v objekte Starej radnice, v 18. storočí na dnešnej Baštovej ulici, ktorá sa volala Katova (Henkergassl). Jeho obydlie bolo na mieste terajšieho domu na čísle 5 (Nadácia otvorenej spoločnosti).

Štefan Holčík
FOTO - archív a Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie