Na nádvorí radnice je celá história mesta

5.11.2006
Páčil sa vám článok?

V roku 1912 postavili medzi Starou radnicou a Primaciálnym palácom krídlo magistrátu, ktoré obidve historické budovy stavebne spojilo do jediného celku.

V súťaží zvíťazil projekt, ktorý zaslali J. Hübner a S. Mészner z Budapešti. Nádvorie Starej radnice vtedy získalo svoju definitívnu podobu. Okolo štvorcového nádvoria stoja stavby, ktoré reprezentujú celú stáročnú históriu mesta.

Návštevník vidí na nádvorí z jediného miesta súčasne múry najstaršieho severného krídla radnice z obdobia okolo roku 1370, ako aj jej najmladšiu časť z roku 1912. Pritom tá najmladšia fasáda sa snaží pôsobiť dojmom nefalšovaného stredoveku. Východné krídlo radnice, ktoré je k Primaciálnemu námestiu obrátené rozprávkovou novogotickou kamennou fasádou, má na nádvorí zopakovanú renesančnú arkádu severného krídla. Opakovaním motívu z toho istého krídla je aj oblúčková atika nad nízkou pultovou strechou. Pri pohľade z nádvoria pôsobia severné a východné krídlo jednoliatym dojmom.

Južné krídlo je zo všetkých štyroch najvyššie. Je to až päťpodlažný objekt s ďalším podlažím v podkroví. Novostavba nesmela výškovo presiahnuť strechu Primaciálneho paláca. Podzemné podlažie neskôr upravili pre kultúrne a spoločenské podujatia.

Prízemie sa do nádvoria obracia radom zamurovaných arkádových oblúkov, ktoré sú replikami arkádovej architektúry na krídle oproti. Toto podlažie, ako aj podlažia nad ním obsahovali od začiatku pracovne magistrátu, spojené na druhej strane krídla širokou chodbou, ktorá vedie až do Primaciálneho paláca. Kamenná fasáda s mohutným arkierom a s rozprávkovou dekoráciou prevzatou z gotických hradov a katedrál zakrýva modernú železobetónovú stavbu s ústredným kúrením a v roku 1912 najmodernejším výťahom v meste s elektrickým pohonom.

Na krídlach radnice z roku 1912 stojí za povšimnutie bohatá sochárska výzdoba s motívmi prevzatými zo sveta zvierat. Jašterice, netopiere, had, medveď, dokonca aj fantastický drak, sa objavili na fasáde vedľa veverice a ľudských maskarónov na konzolách balkónu.

Stará radnica je od konca 19. storočia sídlom Mestského múzea. Mesto postupne uvoľňovalo pre potreby múzea ďalšie a ďalšie miestnosti. Teraz sa uskutočňuje generálna rekonštrukcia priľahlého Apponyiho paláca. Aj ten je stavebne previazaný so spojovacím krídlom z roku 1912. Po skončení rekonštrukcie bude Mestské múzeum aj tam vystavovať svoje bohaté zbierky.

Páčil sa vám článok?