Pripomíname si obete okupácie: Na Námestí SNP zabili iba šestnásťročného Petra Legnera

21.8.2017
0

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Dnes je to presne 49 rokov od vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Jednou z obetí sovietskych vojakov bol v Bratislave aj Peter Legner, ktorého pamiatku si pripomenuli aj niektorí politici.

Iba šestnásťročný učeň Peter Legner tragicky zahynul 22. augusta 1968 po strelných poraneniach pri budove Hlavnej pošty na Námestí SNP. Bol učňom druhého ročníka chemickej nadstavbovej školy Slovnaft Bratislava. Okolo 13.00 hod. ho pri pošte postrelil neznámy ruský vojak. Zomrel pri prevoze do nemocnice. Príčinou smrti bol prestrelený hrudník, zranenia vnútorných orgánov a zakrvácanie brušnej dutiny. Pochovaný je na Martinskom cintoríne. 

Pamätnú tabuľu, ktorej autorom bol akademický sochár Tibor Bártfay, odhalili už krátko po tragickej udalosti, no normalizačný režim ju odstránil. Novú pamätnú tabuľu tejto obeti invázie odhalili  na budove Hlavnej pošty v marci 1990.

Dnes si jeho pamiatku položením venca uctili podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská spolu s poslancami  Františkom Šebejom a Petrom Kresákom.

(ms)

Páčil sa vám článok?