V meste bolo veľa dobrých reštaurácií

7.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

V centre mesta na rohu Rybárskej brány a Hviezdoslavovho námestia bola reštaurácia dobrého mena Kern. Pôsobivá bola i vôňa silnej hovädzej polievky z reštaurácie Drobek na konci Dunajskej ulice.

Ono tých reštaurácií a vynikajúcich krčmičiek bolo vo vtedajšej Bratislave (v tridsiatych rokoch) viac, treba spomenúť i veľkokapacitnú reštauráciu hotela Carlton - Savoy - inak architektonická i spoločenská dominanta Starého Mesta. Svojou celkovou úrovňou služieb, kompletnosťou stredísk i celkovým zariadením predstavoval Carlton lepší svetový štandard. Carlton – Savoy, za oných čias – dve veľkokaviarne, dve reštaurácie so špecialitami kuchyne a cukrárne domu, dva nočné bary, reprezentačná Carlton Hall s chýrnymi čajmi o piatej s kvalitnou hudbou, zimnou záhradou, sa prezentoval svetu skutočne optimálne.

Na tú dobu disponovala Bratislava viac než dostatočným počtom hotelov, a teda i postelí. K tým lepším popri Carltone patril Dax na hornom konci Štefánikovej ulice pod Hlavnou železničnou stanicou, Bláha na Štúrovej ulici, Zlatý jeleň na Námestí republiky vedľa kalvínskeho kostola a tzv. hodinové hotely - Continental na Konventnej ulici, Rudolf na dolnom konci Námestia republiky oproti Manderlovi, Široký, Zelený hotel na Zelenej ulici (dnes Perugia) a niekoľko penziónov.

Spoločenský život, medziľudské a priateľské stretnutia, obchodné rokovania, relax po práci i dobrodružné randezvous sa odohrávali v solídnej intimite početných kaviarní. Hoci „palác“, ktorý si dal v roku 1935 postaviť bratislavský veľkomäsiar Manderla s modernou interiérovou architektúrou veľkokaviarne Grand na celom prvom poschodí bol veľkou konkurenciou ostatným kaviarňam, tie aj napriek tomu mali stálych „štamgastov“. Atmosféra vtedajších kaviarní dýchala priam familiárnosťou, hostia sa cítili ako doma a mnohým bola kaviareň náhradou za nedostatok domáceho salónu či obývačky.

Šachisti mali vo väčších kaviarňach vyhradené pre seba miesta a boli to tí najvernejší návštevníci, hoci ich konzum pozostával iba z kávy a malého koňaku. Hostia si privolávali svojich čašníkov dôverne po ich krstných menách - Pištinko, pani Štefka... No čo do solídnosti nezaostávali za Grandkou ani iné, napríklad Berlínka na rohu terajšieho Námestia Ľ. Štúra oproti Propeleru - bola to kaviareň tradičnej židovskej komunity a zriedkakedy sem zavítal niekto „cudzí“. Park kaviareň na Hviezdoslavovom námestí oproti hotelu Carlton patrila tiež k tým lepším a v parčíku na námestí mala táto kaviareň v letných mesiacoch ďalších 60 miest a obsluhovalo sa cez ulicu.

Alexander Podbehlý
(Pokračovanie nabudúce)

Páčil sa vám článok?