Bratislavský Kamzík kedysi a teraz

8.3.2013
0
Bratislavský kamzík kedysi a teraz - kamzik_kedysi_05
Páčil sa vám článok?

Keďže som vyrástol na Kolibe, od mladosti som mal Kamzík veľmi blízko. Pamätám si ho asi od tridsiatych rokov minulého storočia. Mimochodom, ľudia si často pletú Kamzík s Kolibou. Už v tom čase bol výletným miestom mnohých Bratislavčanov, ale často končili svoj výlet vtedy v jedinej výletnej reštaurácii na Kamzíku, kde sa nielen jedlo a popíjalo, ale v sobotu a nedeľu aj tancovalo. Tí menej zdatní však skončili už v hostinci Slamená búda, u pána Lamprechta, pri konečnej zastávke autobusu, neskôr trolejbusu, kde sa cez víkend tiež tancovalo a neskôr sa čapovalo aj čierne pivo.

Vo výletnej reštaurácii na Kamzíku boli neskôr nezabudnuteľní manželia Radičovci - on Záhorák, ona tuším Liptáčka. Táto reštaurácia mala obrovskú drevenú presklenú halu a vonku záhradu so sedením a tanečným parketom. Tu sa v istom období za socializmu konali aj potlachy bratislavských i okolitých čundrákov a musím povedať, že vždy bez výtržností.

A tak ako žil Kamzík v lete výletmi s turistikou, hubárčením, opekačkami, tak žil veľmi intenzívne aj v zime lyžovaním a turistikou.

V mieste terajších či bývalých filmových ateliérov, bola lyžiarska cvičná lúka, kde sa asi v roku 1938 učila lyžovať ešte moja mama. Druhá lyžiarska lúka bola hore na Kamzíku a je tam aj teraz, i keď ju viac užívajú sánkari. Z Kamzíka smerom ku Kolibe bola sánkarská dráha. Lyžiarska zjazdovka viedla z Kamzíka od starej slalomovej lúky, ktorá bola vzadu nad Železnou studničkou, smerom na terajšiu Cestu mládeže k Železnej studničke. Stará slalomová lúka mala veľmi strmý sklon a tu lyžovali tí zdatní lyžiari, ktorých však bolo neúrekom. Niekedy okolo roku 1950 sa slalomka a horná cvičná lúka osvetlili - z iniciatívy pána L. Bernáta a za pomoci nadšencov, čo sme nosili elektrické stĺpy na pleciach.

Milan Malina, Bratislava
Pokračovanie nabudúce.


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2013 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?