Meštianske domy ustúpili obchodu Baťa

7.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Keď sa pred rokom 1930 začala pripravovať stavba obchodného domu firmy Baťa, vyvolalo to v meste, najmä medzi pôvodnými obyvateľmi, oprávnený odpor. Na mieste nízkych domov, ktorým „vládla“ Michalská veža, mal vzniknúť obrovský blok celý pokrytý sklom.

Veža mestskej brány by mala byť, podľa pôvodného projektu, zo strany Suchého mýta úplne zakrytá novostavbou. Kritické stanovisko proti projektu architekta Karfíka sa objavilo dokonca v odbornom časopise architektov, ktorý vychádzal v Berlíne. Architekt projekt prepracoval podľa požiadaviek mestského stavebného úradu. Časť pri Michalskom moste znížil tak, aby bol pohľad na dominantnú vežu zachovaný.

Mesto získalo novú avantgardnú architektúru, súčasne však prišlo o historickú pamiatku. Zbúrali barokový dom na predmostí, typický svojimi strechami a vysokým štítom. Zo strany mestskej priekopy bol o dve podlažia vyšší, jeho prízemie na dne priekopy bolo riešené ako arkádová chodba.

V 80. rokoch 19. storočia pristavali k pôvodnému domu do priekopy pavilónový objekt, ktorý na vysokej otvorenej stĺpovej hale niesol vo výške tretieho nadzemného podlažia (zo strany námestia to bolo prízemie) zasklenú verandu a nad ňou otvorenú terasu.

Prístavba obchodného domu bola pravdepodobne dielom stavebnej firmy Kittler a Grazl. Nová budova Baťovho obchodného domu rešpektovala rozmery stredovekej priekopy. Až pri socialistickej prestavbe v 80. rokoch do priekopy nešetrne vstavali ďalšie schodište. V rámci práve trvajúcej rekonštrukcie objektu by bolo vhodné dodatočne pristavané schodište odstrániť.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Oto Limpus

Páčil sa vám článok?