Na Radlinského sa vyrábalo šampanské

7.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Fotografický záber, ktorý sa stal podkladom na pohľadnicu z dnešnej Radlinského ulice, vznikol okolo roku 1900. Ako vydavateľ je na pohľadnici kuriózne uvedená firma „Gelber´s Ansichtskartenausstellung, Pozsony“.

Ulica vtedy niesla meno „Landstrasse“ respektíve „Ország-út“. Názov bol neskôr preložený ako „Krajinská cesta“. Už v stredoveku to bola hlavná výpadová cesta z Prešporka smerom na Trnavu a Nitru, teda do „uhorskej krajiny“.

Dominantou záberu je veža neorománskeho blumentálskeho kostola Panny Márie, postaveného v 80. rokoch 19. storočia. Vpravo pred ním stoja objekty štátnej nemocnice, ešte bez dostavby Alexandra Feiglera, ktorá pred prvou svetovou vojnou vyplnila priestor medzi dvoma staršími objektmi, ktoré staval Ignác Feigler. Od kostola smerom k fotografovi práve prichádza električka, ktorá vtedy premávala po jednokoľajovej trati a práve tu, pri zastávke, na ktorej čaká dáma v bielych šatách, mala slučku s výhybkou.

V popredí na ľavej strane záberu je dobre viditeľný dlhý prízemný dom s dvoma pomerne vysokými štítmi. Bol hlavným sídlom firmy Hubert, svetoznámej výrobne šampanského. Za prízemným domom sa nachádzalo rozsiahle nádvorie a pod bočnými traktmi boli nízko klenuté pivnice ideálne na dozrievanie šumivého vína. Do nádvoria sa dalo dostať aj zozadu, z dnes už zaniknutej Valónskej ulice, ktorá bola s Krajinskou cestou v tomto úseku paralelná. Šampanské víno na tejto ulici pôvodne vyrábala aj firma Josefa Fischera, ktorého potomkom bol nedávno zosnulý bratislavský muzikológ profesor Ján Albrecht.

Všetky stavby na ľavej strane ulice s výnimkou jedného museli v 80. rokoch 20. storočia uvoľniť miesto jednotlivým objektom areálu Slovenskej vysokej školy technickej (teraz Slovenská technická univerzita). Na mieste Hubertovej výrobne a priľahlých vinohradníckych domov postavili objekt Fakulty chemickej a potravinárskej technológie a výškovú budovu Stavebnej fakulty.

Z pôvodnej zástavby ľavej časti ulice búraniu v 80. rokoch unikol len najvyšší dom v strede záberu na historickej pohľadnici. Aj ten súvisel s výrobou šampanského, ako o tom dodnes svedčí reliéf na štukovom klenáku nad bránou. Je na ňom znázornená fľaša šampanského vyrastajúca z kráľovskej koruny. Má hovoriť o tom, že firma Fischer dodávala svoje výrobky na viaceré kráľovské dvory. Reprezentačné priestory na prvom poschodí bývali zariadené skoro s „kráľovskou“ nádherou. Objekt dnes používa pre svoje pracoviská úrad vlády.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Oto Limpus

Páčil sa vám článok?