V Lamači stojí pomník rakúskym vojakom

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Rok 1866 znamenal pre habsburskú monarchiu vážnu pohromu. Začalo sa to vlastne v severnom Nemecku. Pruský kráľ a jeho vláda nemohli zniesť myšlienku, že prvé husle v nemeckých krajinách (Deutscher Bund) ešte stále hrá Rakúsko a jeho cisár.

Dánsky kráľ v roku 1893 pripojil k svojej krajine kniežatstvo Schleswig a robil si nárok aj na susediaci Holstein. Prusko a Rakúsko víťaznými vojenskými akciami prinútili Dánsko, aby sa Schleswigu aj Holsteinu vzdalo. Vtedy vypukol spor medzi Pruskom a Rakúskom, lebo Prusko si neželalo, aby Rakúsko malo naďalej rozhodujúci vplyv v severonemeckých kniežatstvách. Diplomatický spor prerástol do krvavej vojny, ktorej najtragickejším dejstvom bola bitka pri Hradci Králové (v skutočnosti pri Chlume) 3. júla 1866.

Tam bola rakúska armáda porazená. Padli tam aj mnohí uhorskí mládenci, aj synovia rodičov z dnešného Slovenska. Z rakúskej armády zahynulo v jediný deň viac ako 10 000 vojakov, asi 13 000 sa dostalo do zajatia. Víťazná pruská armáda rýchlo postupovala na Viedeň. Posledná bitka vojny sa odohrala 22. júla 1866 v lesoch medzi Dúbravkou (Kaltenbrunn) a Lamačom (Blumenau), na území terajšej Bratislavy. Časť dediny Dúbravka bola zničená požiarom z vybuchnutých granátov. Okolo poludnia bolo uzavreté prímerie na päť dní. Medzitým už bolo na pruskej strane asi 100 padlých a ranených vojakov, na rakúskej strane ich bolo asi 600. Nie všetkých ranených bolo možné umiestniť v tunajších špitáloch a domácnostiach. Ľahšie zranených odvážala železnica.

Padlých pochovali na mnohých miestach. Len pár hrobov ostalo dnes, po 140 rokoch, zachovaných. Niektoré boli medzi dvoma svetovými vojnami presunuté na iné miesta. Bratislavský vojenský cintorín pri Trnavskej ceste resp. Miletičovej ulici je dávno zrušený a jeho miesto zastavané.

Vojakov rakúskej armády, ktorí padli pri Lamači, pochovali do spoločného hrobu na lamačskom cintoríne. Pri príležitosti nedávneho 140. výročia tragickej udalosti dala mestská časť Bratislava-Lamač obnoviť pomník na ich hrobe. Na kamennom podstavci s neogotickou ornamentikou stojí liatinový stĺp v gotických formách s nádržkou na kvety približne v strede výšky. Aj ohrada okolo hrobu je zo železnej liatiny. Na tabuli, ktorá je vsadená do kamenného podstavca, je nemecký nápis: „Den am 22. Juli 1866 im Gefechte bei Blumenau gefallenen österreichischen Kriegern von den Bewohnern Pressburgs“ (Rakúskym bojovníkom padlým v bitke pri Blumenau - Lamači 22. júla 1866 od obyvateľov Prešporku). Nápis vyjadruje vďaku obyvateľstva mesta padlým vojakom, ktorí svojimi životmi zachránili mesto pred priamou vojenskou inváziou.
Páčil sa vám článok?