Na fasáde je anjel s čertovskými rožkami

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Zámocká ulica sa v priebehu vekov vyvinula na jednom z vyšších úsekov cesty, ktorá hádam už v praveku špirálovito vystupovala na vrchol hradného kopca. V prvej polovici 17. storočia postavili pod hradom, na mieste terajšej Škarniclovej ulice a úseku Svoradovej ulice pri Palisádach, renesančno-barokový komplex kaštieľa, ktorý si dal postaviť prešporský gróf a dedičný župan gróf Mikuláš Pálffy.

Predtým stál len jediný objekt od 16. storočia na dolnom konci cesty, asi tam, kde je dnes vjazd do tunela: slobodná šľachtická kúria známa ako „Edelhof“. V priebehu 17. a 18. storočia vznikla zástavba medzi mestskou priekopou a pálffyovským kaštieľom.

Mnohé z domov obývali s povolením grófov ako zemepánov Židia. V 18. storočí tam mali aj synagógu. Časť ulice od pálffyovského kaštieľa až po terajšie vyústenie Palisád bola ešte v roku 1829 podľa svedectva vtedajšieho plánu mesta nezastavaná. Domčeky na prudkom svahu medzi Zámockou ulicou a Palisádami postavili až po polovici 19. storočia. Dolná časť ulice bola postihnutá veľkým požiarom Židovne v roku 1913. Po požiari domy opravili a dlhšie sa tam nestavalo.

Až na konci 20. rokov postavili budovu židovskej ľudovej kuchyne (teraz Chez David) a v roku 1938 obytný dom, dnes číslo 1. Dom si postavil profesor architektúry na pražskej nemeckej technike architekt Franz Wimmer, prešporský rodák, spolu so svojou sestrou Dorou. Dúfal hádam, že sa ako dôchodca raz vráti do svojho rodného mesta. Ako Nemca ho po roku 1945 z Československa vyhnali, jeho majetok a majetok jeho príbuzných štát skonfiškoval.

Architekt Wimmer postavil v prvej polovici 20. storočia v meste niekoľko významných stavieb, z ktorých možno spomenúť najmä Kostol reformovanej cirkvi na Námestí SNP (spolu s arch. Opaterným z Budapešti), terasovú úpravu Rudnayovho námestia, vilu Hubert na dnešnej Partizánskej ulici (pre MUDR. G. Szamáka). Vlastný dom na Zámockej ulici ozdobil kamenným reliéfom Panny Márie s dieťaťom a dvoma cherubínskymi hlavičkami (jeden anjelik má rožky) od sochára Alojza Rigeleho.
Páčil sa vám článok?