Na Hlavnom námestí stávala strážnica

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Pred viac ako sto rokmi videli obyvatelia Prešporka posledný raz hlavné námestie svojho mesta v jeho impozantnom stredovekom rozsahu. Nezapratané ani búdami trhovníkov, ani lavičkami, kríkmi, ani starými odumierajúcimi stromami. Počas celej predchádzajúcej niekoľkostoročnej histórie námestia sa tam len raz pokúsili zasadiť strom - lipu, ale ten veľmi rýchlo vyhynul.

Okrem vodnej nádrže, ktorú v roku 1572 nahradila Maximiliánova fontána, praniera a popraviska stávali už aj v stredoveku na priestranstve trhoviska menšie kamenné stavby. V jednej z nich bola pravdepodobne mestská zbrojnica. Zbrojnica aj strážnica bývali sprvu umiestnené v areáli mestskej radnice. Administratíva mesta sa rozrastala, bolo treba umiestniť strážnicu mimo budovy radnice. Možno už v 17. storočí postavili na trhovisku drevenú búdu pre mestskú stráž, najmä aby udržiavala poriadok medzi trhovníkmi. Až do roku 1767, keď ju zničil požiar, bola strážnica drevená. Potom postavili murovaný objekt „hlavnej strážnice“, pravdepodobne podľa návrhu mestského staviteľa Matúša Walcha. Novostavba bola situovaná v južnej polovici námestia, kolmo na budovu radnice. Hlavnou fasádou bola obrátená k palácu miestodržiteľskej rady.

Zachoval sa nákres jej hlavnej fasády a pôdorysu. Prízemná budova, označená slovami „Haupt Wacht“, bola asi 15 metrov dlhá a asi 8 metrov široká. Na strane k námestiu šesť kamenných stĺpov nieslo päť oblúkov arkády. Za arkádou bola otvorená chodba, z ktorej sa vstupovalo do väčšej strednej miestnosti a do malej predsienky, za ktorou boli (verejné?) záchody a miestnosť, z ktorej sa vykurovali susedné priestory. Na oboch koncoch budovy boli úzke izby, po jednom okne. Pred strážnicou bola drevená klada na priväzovanie koní. Východne od strážnice, smerom k radnici, v osi Maximiliánovej fontány, stála valcová kamenná búdka pre vojaka na stráži. Strážnica mala pomerne vysokú strechu, čiastočne zakrytú atikou so zábradlím, na ktorom boli kamenné sochy: vojenské symboly - trofeje. Barokovú strážnicu poznáme z niekoľkých grafických listov z prvej polovice 19. storočia. Zbúrali ju pred rokom 1856.

V piatok 9. septembra 2005 narazil bager, ktorý hĺbil ryhu pre novú kanalizáciu, na kamenné murivá. A to hneď na murivá viacerých historických stavieb. Okrem stredovekého bloku zničil tehlovú klenbu suterénu barokovej strážnice. Zo zachovaného nákresu z 18. storočia sa nevedelo, že strážnica bola podpivničená. Práve začatej úprave Hlavného námestia nepredchádzal ani najzákladnejší archeologický výskum. Určite by bol upozornil, že kanalizáciu v 21. storočí nemožno klásť tam, kde sa v zemi ukrývajú nenahraditeľné pamiatky histórie mesta. Nálezy, bohužiaľ, už znehodnotené, upozorňujú aj na nezmyselnosť rozširovania Maximiliánovej fontány, aj na nevhodnosť dláždenia námestia „elegantným“ kameňom cudzej proveniencie, aj na nevhodnosť vysadzovania exotických drevín na tomto mieste. Objavenú klenutú pivnicu strážnice možno rekonštruovať a sprístupniť verejnosti. Bude iste väčšou atrakciou než akákoľvek „hrajúca“ či „spievajúca“ fontána, alebo plánovaná, ale falošná, „klietka hanby“.

Páčil sa vám článok?