Pred Leberfingerom stál lietajúci most

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Šírka Dunaja v priestore dnešnej Bratislavy a energia vodného toku spôsobovala v minulosti problémy pri prechode cez rieku. Ľudia vždy hľadali miesto, kde by sa rieka dala najľahšie prebrodiť.

Výstavba mosta bola pre celé generácie nesplniteľným želaním. Potom prišiel niekto na nápad zriadiť v miestach, kde sa v stredoveku nachádzal brod, prevoz, dnes by sme povedali kompu. Bolo to zariadenie tvaru širokej a plochej lode, ktoré bolo upevnené približne v strede vtedajšieho koryta Dunaja, na malom ostrovčeku, lanami a reťazami. Tak nemohol prúd vody prevoz - loď odniesť. Plavidlo však malo len jedinú možnosť - vejárovitým smerom sa posúvať od jedného brehu k druhému. Takéto zariadenie nebolo v strednej Európe ojedinelé.

V iných nemeckých mestách rovnako ako v Prešporku volali takýto prevoz „die fliegende Brücke“ - lietajúci most. Na južnom brehu Dunaja bolo jeho prístavisko na mieste pred terajšou reštauráciou Leberfinger. Dnešný objekt na mieste starších postavili okolo roku 1830. Vtedy stál na miernej vyvýšenine pri rieke. Bol to zájazdný hostinec v majetku mesta, kde sa mohli cestujúci zdržiavať kým pristálo plavidlo, respektíve prenocovať, ak bolo treba počkať do budúceho rána. Lietajúci most v druhej polovici 19. storočia prestali používať. Obľúbený hostinec však jestvoval naďalej. Dnes nesie meno jedného z posledných nájomcov, pána Leberfingera, ktorého potomkovia dodnes v Bratislave žijú. Priamy prístup od objektu k dunajskému korytu je však od osemdesiatych rokov 19. storočia možný len po prekonaní hrádze, ktorá má zabraňovať záplavám terénu na južnom brehu rieky.

Páčil sa vám článok?