ŠK Slovan sa stal suverénom Slovenskej ligy

22.1.2011
0
Páčil sa vám článok?

Prvý ročník Slovenskej ligy 1939/40 charakterizoval súboj ŠK Bratislava - AC Považská Bystrica. Po oficiálnom uzavretí jesene stáli bok po boku, obaja mali po 18 bodoch, len skóre 57:12 hovorilo jasne v prospech Bratislavčanov (Považania ho mali 48:16).

Na jar 1940 v Považskej Bystrici sa duel skončil 1:1 a v Topoľčanoch belasí dokonca prehrali 2:3. Doma však až na ďalšieho outsidera z Banskej Bystrice každému nakladali. AC Považská Bystrica už nestačil, nakoniec zaostal za majstrom o štyri body. ŠK Bratislava doviedol tréner Kajmo Müller k prvenstvu s najčastejšou zostavou: Vaňatka (Tomanovič) - Šťastný, Vanák - Kováč, Chodák, Bíro (Rado) - Hric (Kostka), Földeš, Porubský, Arpáš, Luknár (Valovič).

Na jeseň 2. ročníka sa okrem AC Považská Bystrica vynoril druhý veľmi vážny konkurent ŠK Bratislava - FC Vrútky. Nenápadný tréner František Michalec vytvoril kolektív schopný veľkých činov. FC Vrútky dôstojne zastal doterajšiu rolu považsko-bystrického tanku a za ŠK Bratislava zaostal v tabuľke iba o bod!

ŠK Bratislava svoje postavenie v slovenskom futbale precenil. Prehral dokonca s outsiderom, s klubom bratislavských Maďarov ŠK VAS 1:2 a hneď vzniklo podozrenie. Údajne sa zápas 29. septembra aj s bodmi predal. Výbor ŠK Bratislava musel konať. Z viacerých podozrivých si to odniesol len Ján Földeš, ďalší dostali iba upozornenie, že ich nahradia mladí. Ale aj Mancimu - Jánovi Földešovi - trest rýchlo odpustili, stačilo vraj no, no, no...!

Druhý ročník Slovenskej ligy 1940/41 teda charakterizoval duel ŠK Bratislava - FC Vrútky o primát. Belasí s novým trénerom Vincentom Dittrichom, dospeli k svojmu druhému titulu majstra Slovenska. ŠK Bratislava využil pri jarnej odvete výhodu v tom, že na jar hral s Vrútočanmi doma a rozdrvil ich 6:2, vďaka čomu získal náskok piatich bodov! Majstrovská zostava: Králik - Vanák, Rado - E. Kováč, T. Kováč, Chodák - Dittrich, Stankovič, Porubský, Arpáš, Luknár.

Jesenná časť 3. ročníka Slovenskej ligy vyzerala pre ŠK Bratislava ako noty na bubon: v Žiline 2:4, doma s druhým nováčikom AC Svit 2:2, nad TŠS Trnava 8:2, v Prešove so Sláviou divoko 4:4, v Považskej Bystrici 0:1 a katastrofa doma s FC Vrútky 2:5, ŠK VAS 2:2. ŠK Bratislava klesol na 7. miesto, pre neho absolútne neprípustné. Našťastie v posledných zápasoch sa belasí vrátili do víťazných koľají. V pohode dosiahli víťazstvá 6:2 nad TTS Trenčín, 5:0 v Sp. Novej Vsi a 6:0 nad ŠK Ružomberok. Z toho už bolo slušné 3. miesto jesennej tabuľky.

Dittrichovi to však nezaručilo pobyt na trénerskej lavičke. Výbor už bol dohodnutý s bývalým hráčom Slavie Praha Ferdinandom Daučíkom... A s jeho revolučnými metódami - patrilo k nim predovšetkým zavedenie WM-systému - na jar získal ŠK Bratislava do tretice titul majstra Slovenska. Pravda, ešte s prestarnutým mužstvom: Králik - Venglár, Biro - E. Kováč, Porubský, Chodák - Rado, Jurkovič, Arpáš, Luknár, Podhradský.

Jozef Kšiňan, Igor Mráz
Z pripravovanej publikácie Belasá deväťdesiatka
(Pokračovanie nabudúce)

Páčil sa vám článok?