Prvé tituly pre Slovan boli amatérske

27.11.2010
0
Páčil sa vám článok?

Rok 1926 priniesol bratislaskému futbalu niekoľko radostných udalostí. Vo februári pribudol v hlavnom meste Slovenska k I. ČsŠK Bratislava (vznikol v roku 1919) a Slávii Bratislava (1921) tretí slovenský klub ŠK Typografia. Pre všestranné a dokonalejšie vybavenie športového objektu I. ČsŠK Bratislava v Petržalke rozšírili rozmery futbalového ihriska a zatrávnili ho.

Okolo neho vybudovali bežeckú dráhu, za jeho pre vyše päťtisíc divákov zavŕšeným hľadiskom, v ktorého strede pozdĺž Starohájskej cesty sa skvela nová tribúna pre 300 divákov, sa rozširoval veniec tenisových dvorcov. Ľudia začali tento objekt nazývať prvým štadiónom na Slovensku. Mal od toho však ešte ďaleko...

V roku 1927 Bratislavčanom žreb záveru amatérskeho šampionátu mimoriadne prial. Začali a až do konca vítali a porážali súperov na vlastnom ihrisku v Petržalke. Majster Stredočeského kraja SK Kročehlavy bol súperom v úvodnom zápase 23. októbra. Petržalské hľadisko burcovalo svojich tak výdatne, že mužstvo obrovské nasadenie uvoľnilo až vtedy, keď Poláček, Priboj a Čabelka tromi gólmi zabezpečili víťazstvo 3:1 (1:0). V semifinále sa postavil do cesty majster Moravy SK Prostějov. Ten sa ku gólu ani nedostal. Naopak Šoral prispel prvým gólom, keď trafil sieť z pokutového kopu a Priboj pridal druhý na 2:0 (1:0).

Na finále 20. novembra do Petržalky pricestoval kontroverzný klub juhočeských Nemcov DFC Budweiss. Nabrúsený strelec Pavol Šoral už v 6. minúte otvoril skóre, a keď pred uplynutím 20. minúty sformovali Poláček a Priboj stav na 3:0, zdalo sa o víťazovi rozhodnuté. Húževnatí budějovickí Nemci však znížili Pobelom a Weigandom na 2:3. Koniec ich nádejám štvrťhodinu pred koncom urobil, kto iný ako - Šoral. Majstrovská zostava znela: Hollý - Čulík, Mutňanský - Kaulich, Karácsonyi, Träger - Uher, Poláček, Priboj, Čambal, Šoral.

Po dvoch rokoch pôstu sa Bratislavčania opäť ocitli v záverečnej osmičke amatérskeho šampionátu ČSR 1930. S prvým súperom, nemeckým Brünner SK, boli v Petržalke trochu problémy, keď súper dlho odolával a prehral len 1:2, ale v Brne úplne zlyhal 0:6. Cez druhého súpera si eškári zabezpečili postup do finále doma cez stredočeský SK Zlíchov výhrou 5:0, na výlete v Čechách sa uspokojili s remízou 1:1. Novembrové finále sa začalo v Kolíne. Návšteva bola rekordná, vraj 2948 platiacich divákov (ktosi vyrátal, že v pomere k počtu obyvateľov by malo zápas v Petržalke sledovať 20 000...). Na Bínov gól odpovedal Priboj v I. polčase a na Musilov Bulla v druhom. Odvetu v Petržalke videlo vyše 5000 fanúšikov a tých nadchlo víťazstvo 4:2 (2:1). Šoral strelil dva skvostné góly z voľných kopov asi z 25 m, Priboj pridal z pokutového kopu a Daučík triumf završoval. V zostave boli dve zmeny: Šoral prešiel do obrany namiesto Malinovského a s Daučíkom utvoril ľavú stranu útoku Jurčák: Kardoš - Čulík, Šoral - Horský, Vojtěch, Polák - Suchý, Bulla, Priboj, Daučík, Jurčák.

Jozef Kšiňan, Igor Mráz
Z pripravovanej publikácie Belasá deväťdesiatka
(Pokračovanie nabudúce)

Páčil sa vám článok?