Po pauze prišli škandály aj úspechy

11.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Dalo sa očakávať, že hry XXIII. olympiády 1984 v Los Angeles budú príležitosťou na odvetu v podobe bojkotu krajín sovietskeho bloku. Štrnásť socialistických krajín, medzi nimi aj Československo, uviedlo ako oficiálny dôvod neúčasti obavy o bezpečnosť svojich športovcov.

Pochybnosti spočiatku vyvolávala aj voľba Soulu, dejiska nasledujúcich hier XXIV. olympiády 1988. Bojkot strašil ďalej, no nakoniec bol zaznamenaný rekordný počet zúčastnených krajín - 160. Kórejci pripravili hry precízne, ale história ich zhodnotila aj ako olympiádu dopingových afér.

Početná, 168-členná československá výprava, si odniesla „klasický“ počet medailí - 3 zlaté, 3 strieborné a 2 bronzové, pričom sa prvýkrát stalo, že dve zlaté na jedných hrách získali slovenskí účastníci. Zažiaril tenista Miloslav Mečíř, hráč Slovana Bratislava. Postupne vyradil Nemca Jelena, Angličana Batesa, Francúza Forgeta, Holanďana Schapersa, v semifinále Švéda Edberga a vo finále zdolal Američana Mayotteho. Navyše, v štvorhre získal spoločne s Milanom Šrejberom bronzovú medailu.

Dramatický priebeh mal pre nás turnaj hádzanárok, žiaľ, aj oči pre plač našich dievčat. Medzi nimi figurovali aj dve zo Štartu Bratislava - Mária Ďurišinová a Jana Stašová. Piate miesto bolelo. Ešte o stupienok nižšie - na šiestom, skončili hádzanári ČSSR, v zostave aj s dvojicou z ČH Bratislava - Jozefom Škandíkom a Ľubomirom Švajlenom.

Dva olympijské body za 5. miesto pomohla vybojovať aj veslárka Slávie SVŠT Ľubica Kurhajcová-Novotníková, a do tretice získala 5. miesto stolná tenistka Renáta Kasalová z bratislavskej Lokomotívy, v štvorhre spoločne s Máriou Hrachovou. Kanoista ČH Bratislava Peter Páleš body nezískal, no olympijský diplom za 7. miesto v C-1 na 1000 m mu patril.

Diplomy za 8. miesta dostali aj basketbalistky, teda aj slovanistka Alena Kašová i Eva Berková zo Slávie UK. V Soule pretekali aj atléti bratislavských klubov - Róbert Ruffíni (Slávia UK), 15. v skoku do výšky a Jozef Kucej (Slávia SVŠT), v behu na 400 m cez prekážky, vyradený v rozbehu. Olympijskú atmosféru, no bez štartu okúsili cyklista Ján Svorada a moderný päťbojár Donald Šemetka.

Igor Machajdík
(Pokračovanie nabudúce)

Páčil sa vám článok?