Bratislavskí olympionici šírili slávu mesta

14.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Je prirodzené, že práve hlavné mesto Slovenska je najvýraznejším „dodávateľom“ športovcov - olympionikov. Bratislavčania figurovali v reprezentačných výberoch pod piatimi kruhmi takmer od začiatku novovekej éry olympizmu a je to tak dodnes. Či už v dresoch Uhorska, Československa (ČSR, ČSSR, ČSFR) alebo Slovenskej republiky.

Tých vyše 230 aktívnych účastníkov letných olympijských hier, spätých s Bratislavou buď ako so svojím rodným mestom, alebo ako členovia niektorého z bratislavských športových klubov v čase konania OH, na ktorých sa zúčastnili, si zaslúžia pozornosť nás všetkých.

Všetci šírili svojou účasťou, výsledkami i úspechmi slávu svojej krajiny, svojho mesta, svojho klubu i seba samého. Zdanlivý neúspech vo výsledkovej listine nemusí byť tragédiou, napokon, úspechom je pre športovca už len samotná účasť na najväčšom sviatku športovcov a podarí sa to iba tým najlepším. Taká by mala byť realita...

Kvôli presnosti treba uviesť, že na viacerých OH sa športovci Bratislavy nezúčastnili. Biele miesta po „športovcoch našich končín“ sa nachádzajú vo výsledkových listinách z I.OH 1896, VII.OH 1920 a X.OH 1932. Osobitnou kapitolou zostanú Hry XXII. olympiády v Los Angeles 1984, na ktorých sa vďaka nezmyselnému bojkotu nezúčastnilo nielen bývalé Československo, ale celý východný blok s výnimkou Rumunska.

V doterajšej histórii letných olympijských hier sa piatim Bratislavčanom podarilo vystúpiť na olympijský piedestál, keď sa im ligotalo na hrudi spolu sedem zlatých olympijských medailí.

Vrcholné olympijské pocty si zaslúžene vychutnali: skifár Pavel Schmidt (OH 1960), cyklista Anton Tkáč (OH 1976), tenista Miloš Mečíř (OH 1988) a vodní slalomári bratia Pavol a Peter Hochschornerovci dokonca až dvakrát (OH 2000, OH 2004).

Ďalším desiatim sa podarilo domov priviezť jedenásť strieborných medailí: dve športová gymnastka Mariana Némethová-Krajčírová (OH 1964, OH 1968), po jednej volejbalisti Bohumil Golian (OH 1964) a Jozef Labuda (OH 1964), futbalisti Anton Urban, Vladimír Weis, Štefan Matlák, František Schmucker a Ľudovít Cvetler (všetci OH 1964), hádzanár Peter Pospíšil (OH 1972) a džudista Jozef Krnáč (OH 2004).

Olympijským bronzom sa môžu popýšiť ďalší bratislavskí olympionici: volejbalista Bohumil Golian (OH 1968, atlétka Eva Šuranová-Kucmanová (OH 1972), tenista Miloš Mečíř (OH 1988), zápasník Jozef Lohyňa (OH 1988) a vodný slalomár Juraj Minčík (OH 2000).

Igor Machajdík
(Pokračovanie nabudúce)

Páčil sa vám článok?