Na Železnej boli kúpele už pred 180 rokmi

22.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Obľúbeným miestom rekreácie, oddychu a športu obyvateľov prímestskej časti Patrónka, ale aj ostatných častí Bratislavy bola a je Železná studienka.

Na Železnej studienke boli už od roku 1828 kúpele s reštauráciou v areáli desiateho mlyna. V 19. storočí mali názov Ferdinand király vasfürdö (železité kúpele kráľa Ferdinanda) a po nemecky sa nazývali Eisenbründel.

Kúpele kúpil v roku 1844 podnikateľ Jakub Michal Palugyay, majiteľ svetoznámej prešporskej vinárskej firmy J. Palugyay a synovia. Vybudoval na Železnej studienke luxusný hotel s 20 izbami, ktorý bol povestný výbornou kuchyňou Palugyayovej manželky Anny Rauschovej (najmä jej špecialitami zo pstruhov a z rakov). V reštaurácii sa schádzali aj poslanci Uhorského snemu.

V záhradnom pavilóne s tanečným parketom hrala v sobotu a v nedeľu hudba. Usporadúvali sa tu aj majálesy, juniálesy, rodinné oslavy a rôzne spolkové podujatia.

Voda na Železnej studienke mala liečivé účinky vďaka vysokému obsahu železa. Vtekala do fontány a dala sa čerpať aj zo studne. Brávali sme si ju aj domov na pitie. Na jazere pri Železnej studienke boli výborné podmienky na kúpanie, člnkovanie, rybolov a korčuľovanie. Prístup z Patrónky na Železnú studienku bol popod Červený most po ceste nazvanej Cesta mládeže, popri Mlynskej doline, jazerách, reštaurácii Klepáč a pri budovách tzv. Deviateho mlyna.

V 19. storočí premávali zo Suchého mýta na Železnú studienku fiakre. Takúto dopravu si mohli však dovoliť len najbohatší občania

Od Červeného mosta na Železnú studienku premával na trase 5,8 km dlhej elektrobus od roku 1909. V rokoch 1929 až 1941 ho vystriedala nepravidelná autobusová doprava. Počas môjho pobytu na Patrónke premávali na tejto trase v prípade priaznivého počasia aj otvorené vozne s 24 miestami na sedenie. Od roku 1941 tu premávala trolejbusová doprava trasy P od hotela Centrál ( na terajšom Predstaničnom námestí) na Patrónku s pokračovaním autobusom na Železnú studienku (dnešná linka č. 43). Od roku 1937 premávala lanovka zo Železnej studienky na Kamzík, ktorá po viacročných prestávkach po rekonštrukcii v rokoch 1972 a 2005 premáva aj v súčasnosti.

Túto vzácnu oddychovú zónu chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty ohrozuje výstavba štvorposchodového hotela. Našťastie, poslanci mestského zastupiteľstva zatiaľ nepovolili jeho výstavbu na pozemku mesta, pretože jeho prevádzka by narušila vzácnu prírodu.

Viliam Horniak
(Pokračovanie nabudúce)

Páčil sa vám článok?