Storočný dom s mestským znakom na Jelenej ulici

1.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

V druhej polovici 19. storočia sa mesto rozširovalo najmä východným smerom. Medzi Blumentálom, ktorý sa vyvinul na konci 18. storočia, a hlavnou železničnou stanicou, pod svahmi železničného násypu, sa bývalé vinohrady a záhrady stávali stavebnými parcelami, na ktorých vyrastali nové ulice.

Keďže tam postavili aj niekoľko fabrík, bolo pre mesto výhodné postaviť tam aj bloky sociálnych bytov. Tak v roku 1902 postavili zásluhou Teodora Kumlika, vtedajšieho vicemešťanostu, medzi Karpatskou a Jeleňou ulicou na tie časy moderné robotnícke sídlisko pozostávajúce z desiatich obytných domov neomietanej tehlovej architektúry. Len nárožia domov a rámy otvorov boli omietnuté.

Domy postavila stavebná firma Alexandra Feiglera, avšak podľa projektu od firmy Kittler und Gratzl. Domy boli pôvodne dvojposchodové, ku každému domu patrila aj príslušná časť záhrady. V každom dome bolo 12 bytov, spolu 120 bytov. Pre množstvo detí bolo na sídlisku ihrisko s útulkom.

Neskôr domy zvýšili o tretie poschodie v súlade s pôvodným projektom. Použili však tehly inej farby, takže sú najvyššie podlažia jasne odlíšené. Nadstavbou pôvodných objektov sa získalo ďalších 40 bytov. Pravdepodobne vtedy dostal areál aj nové kvalitné oplotenie s mrežami a bránami so secesnou ornamentikou. Brány už dávno skončili v zbere starého železa.

V súvislosti s nadstavbami postavili na prikúpenom pozemku na Jelenej ulici 14 ďalší obytný dom - jedenásty. Jeho architektúra je príbuzná architektúre ostaných domov komplexu. Nárožie tohoto domu je zdôraznené a ozdobené stupňovitým štítom z umelého kameňa, ktorý nesie znak mesta a datovanie 1909.

Národná rada SR vydala v 90. rokoch zákon, podľa ktorého sa mali odpredať byty obyvateľom, ktorí o to prejavia záujem. Pri príprave zákona sa však nemyslelo na to, že mnohé obce postavili v minulosti takzvané sociálne byty, ktoré sa prenajímali za nízke nájomné. Medzi také patrili aj byty v komplexe robotníckeho sídliska medzi Karpatskou a Jeleňou. Hoci každý dom je označený znakom mesta, mestu už nepatria. Ich najbližšie okolie je rozryté, neupravené.

V mladšom dome na Jelenej sú otlčené vnútorné omietky a celý vyzerá, akoby bol pripravený na demoláciu. Vedľa neho (Jelenia 12) je už vykopaná stavebná jama. Pritom práve dom z roku 1909 by bolo treba dôkladne a pri dodržaní zásad pamiatkovej starostlivosti obnoviť. Na budúci rok bude mať 100 rokov. Budú mať dnešní majitelia dosť prostriedkov na to, aby ho obnovili do pôvodného stavu?

Štefan Holčík
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?