Chlapčenský prieskum štvrte Vydrica

30.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Jedno odpoludnie sme si asi štyria školáci dodali odvahu a vybrali sme sa na prieskum Vydrice, ako sa tiež tejto časti Podhradia hovorilo. Došli sme na Rybné námestie, kde sa predávali nielen ryby, a zabočili sme na Vydrickú ulicu.

V úzkej uličke sa nám občas otvoril pohľad do filigránskych dvorčekov so strmými schodmi vedúcimi na malé pavlače. Niekde v nich tvorili príjemný chládok ojedinelé stromy alebo kríky. Bolo to neskoro popoludní, ospalý čas, tak sa tam nedialo nič zaujímavé. Boli sme trochu sklamaní. Skúsenejší kamarát nás presviedčal, že zaujímavejšie to bude na Floriánskej. Prešli sme Vydrickú ulicu až k vojenským skladom a popri nich sme Šťukovou ulicou vystupovali k Floriánskej. Došli sme na jej úroveň a znovu sa nám objavila tá ospalá atmosféra. Sem-tam nejaká postava na ulici, alebo v obloku. Dali sme si odvahu a vykročili.

Štyria vyplašení chlapci, ktorí sa zvedavo obzerajúc zakrádali po ulici, veľmi rýchlo upútali pozornosť obyvateľov a stali sa nevšedným „povyrazením“ najmä pre obyvateľky domov lemujúcich ulicu. Veselé pokrikovanie miestnych dámičiek prilákalo do oblokov a na ulicu celý špalier mladších i starších „madam“. Volali na nás a lákali na návštevu. Ženštiny, ktoré sa vykláňali z oblokov odhaľujúc svoje vnady a na priedomí sediace nás názorne presviedčali, že majú na sebe iba sukne a pod nimi žiadny textil.

Zahanbení sme pridali do kroku, prchali a boli šťastní, že Floriánska ulica bola pomerne krátka. Stihli sme ju absolvovať asi v takom krátkom čase, ako žiadny iný bežný návštevník. Stihol som si ešte zapamätať, že tam okrem malých domčekov, bol ešte jeden, či dva väčšie domy s poschodím a to tiež len preto, lebo ich obloky boli nakoniec plne obsadené rozveselenými obyvateľkami.

Ako som spomínal Vydrica a Floriánska ulica boli súčasťou Zukermandlu, mestskej štvrte na podhradí s nie veľmi dobrou povesťou. Dnes už by sme návštevu nemohli zopakovať, tak ako sme to po tejto poučke už ani nezopakovali. Temer všetky ulice a domy ustúpili modernizácii dopravy, ktorú tam priniesol Nový most. Zostal kostolík a zopár domov okolo bývalej ulice Márie Terézie (teraz Žižkovej ulice), v ktorých je archeologické múzeum a okolité reštaurácie.

Po tejto skúsenosti sme našu pozornosť zamerali na širšie okolie mesta. Propelerom sme sa preplavili na druhý breh Dunaja a objavovali zákutia okolo mŕtvych ramien a na pobreží Dunaja. Kúpali sme sa v Dunaji pri kúpalisku Lido, alebo pri honosne nazvaných „slnečných lázňach -Ostende“.

Milan Ružička
(Pokračovanie nabudúce.)

Chlapci z predmestia

Páčil sa vám článok?