Svetlá paláca si pomýlil s letiskom

14.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Doslova šok zažili okoloidúci v blízkosti Prezidentského paláca na Hodžovom námestí, keď sa v utorok podvečer z tmavej oblohy znieslo malé motorové lietadlo a pristálo priamo na nádvorí paláca.

So zdesením sledovali ako z jeho kokpitu vyliezol usmiaty muž, ktorého vzápätí zaistili príslušníci prezidentovej ochranky.

Po krátkom vypočutí vysvitlo, že švajčiarsky pilot dvojmiestnej Cessny, ktorému na ceste do Vysokých Tatier dochádzalo palivo, si vysvietený Prezidentský palác zmýlil so svetlami pristávacej dráhy na bratislavskom letisku. Na otázku, čo bude robiť Švajčiar vo Vysokých Tatrách odpovedal, že si po mnohých rokoch spúšťania sa na švajčiarskych kopcoch chce konečne poriadne zalyžovať.

Neplánované pristátie ho však veľmi potešilo a po krátkej obhliadke vysvieteného paláca a priľahlej Grassalkovichovej záhrady skonštatoval, že také niečo ešte nevidel, a že návštevu predvianočnej Bratislavy určite odporučí aj svojim známym. Ako s úsmevom dodal, poradí im však, aby sa pokúsili pristáť na ozajstnom letisku na okraji mesta.

Pracovníci kancelárie prezidenta po  incidente začali vážne uvažovať o inštalácii výstražných červených svetiel, aké sú napríklad na komínoch a vyšších budovách, aby upozornili pilotov na prípadné nebezpečenstvo. Z úst zodpovedných odznel už aj návrh regulovať intenzitu osvetlenia, čím by sa jednak zavďačili prezidentským neprajníkom, ktorým osvetlenie kole oči a jednak by nepútalo pozornosť pilotov lietadiel križujúcich oblohu nad Bratislavou.

(silvester 1999)

Páčil sa vám článok?