Metro sa pravdepodobne stavať nebude

14.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Medzirezortná pracovná skupina na koordináciu prípravy výstavby bratislavského metra dospela po dvoch mesiacoch práce k prekvapujúcim zisteniam. Na základe dostupných údajov a prepočtov zistila, že stavať metro v Bratislave sa jednoducho nevyplatí.

Túto šokujúcu informáciu vysvetľuje člen komisie a šéf spoločnosti Metro Vladimír Koľajnička tým, že sa preukázalo, že drvivá väčšina ľudí z okrajových mestských častí, najmä z Petržalky, chodí do centra len za prácou. Podľa prepočtov komisie náklady na výstavbu metra sú niekoľkonásobne vyššie ako prípadná podpora v nezamestnanosti, ktorú by poberali Petržalčania prepustení z firiem a úradov sídliacich v centre mesta.

„Vypočítali sme, že finančné prostriedky, ktoré ušetríme nepostavením metra postačia na vyplácanie podpory pre celú Petržalku počas desiatich rokov“ - vraví V. Koľajnička a dodáva: „Toto riešenie sa nám zdá ako ideálne, centrum sa odľahčí od dochádzajúcich, tým klesnú nároky na prepravu z jedného brehu Dunaja na druhý a Petržalčania, u ktorých je aj tak zaznamenané najvyššie percento rozvodovosti a kriminality, sa budú môcť v takto získanom voľnom čase viac venovať svojim rodinám.“

Podľa V. Koľajničku sa ráta s tým, že počas desiatich rokov by sa podarilo na území Petržalky vybudovať toľko firiem a podnikov, ktoré by dokázali zamestnať všetkých Petržalčanov v ďalších rokoch tak, aby nikdy nemuseli opustiť územie svojej mestskej časti.

S týmto návrhom sú spokojní aj zástupcovia petržalskej a staromestskej samosprávy. Dokonca staromestské zastupiteľstvo prišlo s iniciatívou, že každý z mimostaromešťanov, ktorí si odoprú cestu do centra mesta, dostanú za odmenu miniatúru Čumila. Naopak každý, kto sa do centra mesta dovezie autom a tu aj zaparkuje, dostane od Starého Mesta iný darček - oranžovú papuču na koleso. Prvé prieskumy hovoria aj o spokojnosti   samotných obyvateľov Petržalky, z ktorých mnohí si po načrtnutí takejto budúcnosti začali plánovať dosiaľ zanedbávané úpravy svojich príbytkov a ich okolia.

(silvester 1999)

Páčil sa vám článok?