Po Bratislave sa dá cestovať aj vlakom

7.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Obyvatelia a návštevníci Bratislavy cestujúci mestskou hromadnou dopravou môžu od 1. novembra využívať aj vlakové spojenia v meste. Cestujúci tak môžu okrem prostriedkov MHD cestovať ktorýmkoľvek osobným alebo zrýchleným vlakom z niektorej z trinástich mestských železničných staníc.

Integrovaný systém osobnej dopravy v Bratislave umožní držiteľom mesačných, trojmesačných alebo ročných celosieťových predplatných cestovných lístkov cestovať v osobných a zrýchlených vlakoch v Bratislave. Tie budú označené nápisom Bratislavská integrovaná doprava. Za používanie vlakového spojenia si cestujúci priplatí 50 korún vo forme mesačného tarifného lístka, ktorý bude súčasťou časového kupónu MHD.

Náklady na tarifný príplatok sú až 150 korún, no cestujúci z neho zaplatí len tretinu. Zvyšné dve tretiny dotujú rovnakým dielom mesto a slovenské železnice. Päťdesiatkorunový tarifný lístok, ktorý platí jeden mesiac od zakúpenia, sa predáva v predajniach dopravného podniku. Pri preprave platia prepravné podmienky ŽSR a DPB s tým, že preprava kočíkov s dieťaťom je na železnici bezplatná.

Cestujúci s časovým cestovným lístkom na MHD a s príplatkom na integrovanú dopravu majú bezplatný prístup do priestorov železničných staníc, kde sa inak vyžaduje cestovný alebo perónny lístok. Prepravnú kontrolu vykonáva každý dopravca vo svojich vozidlách. Revízori na železnici majú právo vo vlakoch kontrolovať kupóny na integrovanú dopravu k časovým cestovným lístkom mestskej hromadnej dopravy.

Železnica v Bratislave spája jednotlivé mestské časti,  takže na dopravenie sa do cieľa možno teraz použiť vlak, autobus, trolejbus a električku. Počas rannej špičky sa v niektorých prípadoch dá týmto kombinovaným cestovaním ušetriť aj viac ako 20 minút. Informácie o možnosti využitia integrovanej dopravy budú na bratislavských železničných staniciach a v bratislavskom regióne do vzdialenosti asi 50 kilometrov, na zastávkach MHD, v informačných strediskách a v predajných miestach DPB a vo vozidlách mestskej dopravy.

Experiment integrácie verejnej dopravy potrvá do konca roku a o jeho prípadnom pokračovaní rozhodnú svojím záujmom cestujúci. Počas neho sa uskutočnia prieskumy verejnej mienky na reprezentatívnej vzorke cestujúcich, ako aj priamym zisťovaním údajov od cestujúcich vo vozidlách na vybraných trasách. Súčasťou nového integrovaného systému dopravy v Bratislave by v blízkej budúcnosti mohli byť aj niektoré linky Slovenskej autobusovej dopravy.

(brn)

Páčil sa vám článok?