Nebudú mať cyklisti vstup na nábrežie?

7.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Je chvályhodné, že sa mesto podujalo zmeniť dezolátny stav chodníkov na nábreží. Využíva ho široká verejnosť, nielen chodci, ale vo veľkom počte aj cyklisti a športujúca mládež na kolieskových korčuliach.

Dnes však možno povedať, že využívala, pretože výmenou asfaltového povrchu za betónovú dlažbu v celej šírke chodníka sa úplne znemožní jeho využívanie športujúcou mládežou na kolieskových korčuliach a podstatne sa zhorší aj jazda na bicykloch.

Nechápem, z akého dôvodu sa navrhla úprava z betónovej dlažby na celú šírku chodníka. Iba ak by išlo o zámer tieto dve skupiny vylúčiť z používania chodníkov na dunajskom nábreží. Bicyklovanie i jazda na korčuliach si vyžadujú hladký povrch a ten nezabezpečuje navrhnutá betónová dlažba. Zborníky navrhovania komunikácií pre cyklistov predpisujú z dôvodu bezpečnosti a pohodlnosti jazdy rovnosť povrchu.

Som toho názoru, že je potrebné zastaviť pokračovanie úprav chodníkov podľa doterajšieho riešenia a zmeniť ho. Časť určenú pre chodcov možno ponechať vydláždenú z betónových dlaždíc a časť určenú cyklistom a korčuľujúcim sa zmeniť na povrch z asfaltového betónu.

Čo sa týka použitia jednofarebnej sivej betónovej dlažby, myslím si, že tak exponované miesto ako je dunajské nábrežie by si zaslúžilo trochu viac. Bohatý výber rôznych druhov dlažieb a ich farebných prevedení, ktoré ponúka dnešné stavebníctvo priamo nabáda na vytvorenie zaujímavých a estetických riešení.

Mikuláš Jurkovič, Karlova Ves
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?