Nový tarifný systém MHD rozdelí mesto

6.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Ako sme už informovali, od 1. januára 2000 má platiť nový tarifný systém mestskej hromadnej dopravy v Bratislave. Ceny cestovných lístkov v rámci tohto systému budú známe až po schválení celého cenového výmeru pravdepodobne v druhej polovici októbra.

Nový tarifný systém zavedie pre súčasných používateľov jednorazových cestovných lístkov časovú tarifu a pre používateľov časových cestovných lístkov pásmovú tarifu. Jednorazové prestupné cestovné lístky budú mať platnosť 10, 30 alebo 60 minút. Cestujúci tak bude môcť uvedený čas cestovať na jeden lístok ľubovoľným počtom spojov. Základným lístkom bude 30-minútový, výška pokuty sa stanoví ako stonásobok jeho ceny. Platiť budú aj 30-minútové prestupné cestovné lístky na 2 alebo 4 jazdy, kde bude uplatnená približne 9-percentná zľava. Všetky tieto cestovné lístky budú nezľavnené aj zľavnené. Súčasťou nového systému budú kombinované lístky s časovou platnosťou 30 a 60 minút.

Bratislava bude rozdelená do dvoch dĺžkových tarifných pásiem a súčasné časové cestovné lístky (mesačné, trojmesačné a ročné) sa budú predávať pre 1. pásmo, 2. pásmo a celosieťové. Cena časového cestovného lístka pre 1. pásmo bude postavená na úroveň dnešného celosieťového lístka, pre 2. pásmo to bude približne 80 percent súčasnej ceny. Krátkodobé turistické časové cestovné lístky budú platiť pre 1. pásmo alebo 2. pásmo, treťou možnosťou bude kúpa celosieťového lístka. Uvedené cestovné lístky na 24, 48 hodín, 3 alebo 7 dní začnú platiť až po označení vo vozidle a nie v okamihu predaja, ako je to v súčasnosti.

Dopravný podnik Bratislavy už predložil mestskému zastupiteľstvu návrh na zvýšenie cestovného o 11 percent. Toto zvýšenie by malo priniesť rast tržieb o 100-120 miliónov korún. Zároveň by to zvýšilo podiel krytia prevádzkových nákladov DPB z tržieb od cestujúcej verejnosti zo súčasných 42 na 50 percent. Projekt výkonovej tarify schválilo mestské zastupiteľstvo 6. mája. Zavedenie nového tarifného systému si vyžiada náklady 3 milióny DEM, ktoré by sa mali vrátiť v priebehu 5 až 6 rokov. DPB ich bude splácať z vlastných zdrojov na základe úsporných opatrení. Súčasťou nového tarifného systému je aj kúpa 200 kusov viactarifných automatov v objeme 44 miliónov korún. Všetky vozidlá budú vybavené palubným počítačom pracujúcim s jednotným časom, na ktorý budú napojené aj elektronické označovače cestovných lístkov. V súčasnosti je už zapojených 250 vozidiel, celkovo je treba zapojiť 800 vozidiel MHD. Postupne sa namontuje 3000 označovačov. 

(dpb)

Páčil sa vám článok?