Nové zmeny v doprave vyhodnotia v októbri

5.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Pred začiatkom letnej turistickej sezóny sa na niektorých bratislavských križovatkách uskutočnili zmeny, ktoré majú zlepšiť prejazdnosť najkritickejšími miestami v našom meste. O prvých skúsenostiach a reakciách cestujúcej verejnosti sme sa pozhovárali s vedúcim oddelenia dopravy bratislavského magistrátu Stanislavom VAJCÍKOM.

- Prvé skúsenosti už máme, ale zatiaľ sa nedajú vyhodnotiť tak, aby sme vedeli, či sú všetci spokojní. Ohľad musíme brať nielen na vodičov, ale aj na cestujúcich. Zmeny si totiž vynútili aj zmeny niektorých trás MHD a cestujúci na týchto linkách si budú musieť tiež zvyknúť na nový spôsob cestovania.  V spolupráci s dopravnou políciou a dopravným podnikom pripravujeme prieskumy, ktoré nám poslúžia na vyhodnotenie týchto zmien. Koncom októbra s nimi oboznámime aj bratislavskú verejnosť.

Ak sa ukáže, že na niektorých miestach zmeny nepriniesli očakávaný efekt, vrátia sa križovatky do pôvodného stavu?

- Samozrejme, možné je všetko, ale nepredpokladáme, že by výsledok prieskumov bol až taký negatívny. V tomto smere sme optimisti.

Na ktorých križovatkách pociťujú Bratislavčania zmeny ako najnepríjemnejšie?

- Najväčšia zmena sa udiala na Račianskom mýte, čo si vyžiadalo aj ďalšie úpravy, napríklad na Krížnej ulici. Vodiči zo začiatku nevedeli, kadiaľ majú ísť. Myslíme si, že ľudia si na nový systém organizácie dopravy zvyknú a bude to na prospech všetkých.

Plánuje magistrát zaviesť aj ďalšie zmeny v organizácii dopravy v Bratislave?

- Pripravujeme stavebné úpravy na Račianskej ulici v úseku od Račianskeho mýta až po Mladú gardu. Táto časť je známa tým, že dvojprúdová komunikácia je na viacerých miestach prerušená nástupnými ostrovčekmi, kde je doprava zvedená do jedného pruhu. Po týchto zmenách, ktoré by sa mali začať realizovať budúci rok, budú po celej trase dva jazdné pruhy.

Zhováral sa Milan Šeršík
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?