Pripravuje sa nový systém parkovania

5.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Staromestský starosta Andrej Ďurkovský už na začiatku tohto volebného obdobia označil statickú dopravu a parkovanie za najväčší problém centrálnej mestskej časti Bratislavy. Zatiaľ čo áut neustále pribúda, centrum mesta sa zväčšiť nedá. Výsledkom je neutešená dopravná situácia, nevôľa vodičov i chodcov nad upchatými komunikáciami, resp. obsadenými chodníkmi a trávnikmi.

Práve letné obdobie využili v Starom Meste na prípravu zmeny súčasnej parkovacej politiky v zóne s tzv. dopravným obmedzením. Nová parkovacia politika má zabezpečiť vyššiu obrátkovosť parkovacích miest, zosúladenie podmienok parkovania nad zemou a v podzemných garážach a umožnenie parkovania predovšetkým domácim obyvateľom.

Na poslednej porade koordinačnej pracovnej skupiny, ktorá bola starostom poverená vypracovať zásady novej parkovacej politiky, prezentovali výsledky dopravno-sociologického prieskumu (1.-6. augusta, 900 vrátených dotazníkov) a anketového prieskumu v 230 prevádzkach sídliacich v centre mesta. K dispozícii sú presne zaevidované parkovacie plochy a miesta, ich využívanie, pohyb áut na jednotlivých uliciach v konkrétnom čase v priebehu dňa. Z týchto charakteristík sa bude vychádzať pri určení najvhodnejšieho typu parkovania pre každú ulicu a jednotlivých abonentov.

Koncom novembra sa k návrhom budú môcť vyjadriť občania v rámci verejnej diskusie. Staré Mesto očakáva praktické postrehy a pripomienky, ktoré sa budú dať využiť a zapracovať do záverečného návrhu pre poslancov miestneho zastupiteľstva. Na nový systém parkovania v centre Bratislavy by sme mali postupne nabehnúť od začiatku budúceho roka. 

(miv)

Páčil sa vám článok?