Žulové zábrany v centre plnia svoj účel

30.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Letná turistická sezóna znamená nielen zvýšený prílev turistov, ale aj zvýšené riziko páchania trestnej činnosti. Čo urobila mestská časť Staré Mesto pre zabezpečenie verejného poriadku a zvýšenie bezpečnosti v centre Bratislavy počas letných mesiacov, to sme sa spýtali starostu Starého Mesta Andreja ĎURKOVSKÉHO.

- Na stretnutí s predstaviteľmi štátnych bezpečnostných zložiek a mestskej polície som dohodol niektoré konkrétne opatrenia. Prioritami počas letnej sezóny bude zabezpečenie verejného poriadku v pešej zóne, pôsobenie proti vreckárom, dílerom drog, žobrajúcim a nesprávne parkujúcim vodičom. Posilnený bude výkon mestskej polície pri odťahovaní vozidiel. Mestská polícia v Starom Meste sa v spolupráci s poriadkovým oddelením miestneho úradu bude zameriavať najmä na kontrolu čistoty a poriadku v pešej zóne. Najmä na Obchodnej ulici a Námestí SNP budú stávať zmiešané hliadky so psovodom a ďalším príslušníkom PZ SR. Rozhodol som sa tiež posilniť finančnú motiváciu mestských policajtov slúžiacich v Starom Meste formou špeciálnych odmien až do úhrnnej výšky 100 tisíc Sk mesačne. Skutočnosťou totiž zostáva, že v Bratislavskom kraji chýba stále 500 policajtov, aby sa vôbec vyrovnal priemer ostatných krajov Slovenska.

Kedy prestane byť bratislavské korzo parkoviskom a kedy bude táto pešia zóna slúžiť len chodcom?

- Mohol by som odpovedať jednoducho: vtedy, keď budú mať všetci občania rovnaký rešpekt pred zákonom, aký prechovávajú v zahraničí. Pravidlá sú totiž úplne jasné a každý ich pozná. Zatiaľ ich však musíme podporiť represívnymi krokmi. Preto sme osadili v priestore na Hurbanovom námestí pri kaviarni Regina a Sybila jedenásť žulových zábran v tvare biskupského klobúka, ktoré definitívne zabránia parkovaniu vozidiel na chodníku v tejto časti námestia. Na dokreslenie pomerov len podotknem, že realizácia tohto opatrenia musela byť spojená so zabezpečením osobnej ochrany pracovníkov, ktorí tieto zábrany osadzovali. Napriek stupňujúcej sa agresivite niektorých vodičov, podobné žulové zábrany postupne osadíme v celom centre - pozdĺž Námestia SNP, pod Manderlom, za Starou tržnicou. V závere júna sme zaviedli v pešej zóne nový dopravný režim. Pešia zóna je z hľadiska vstupu do nej rozdelená na dve časti, pričom prejazd autami z jednej do druhej už nebude možný. Tým chceme maximálne obmedziť pohyb a tranzit vozidiel v pešej zóne. Samozrejme, akékoľvek dobre mienené opatrenia majú nádej na úspech iba v tom prípade, ak si budú zodpovední ľudia presne vykonávať svoju prácu.

Zhováral sa Slavo Polanský
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?