Zmeny na bratislavských križovatkách

25.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

V prvých júlových dňoch došlo v organizácii bratislavskej dopravy k niektorým zásadným zmenám. Týkajú sa najmä križovatiek na Račianskom mýte a pri zváračskom ústave. Magistrát tu zmenil systém odbočovania, čo mnohým neinformovaným vodičom spôsobilo nemalé problémy.

Snahu zlepšiť prejazdnosť týchto dvoch dôležitých dopravných uzlov a tým zmierniť možnosť tvorenia dopravnej zápchy zrejme najviac ocenia obyvatelia mestskej časti Rače. Z obyvateľov Bratislavy sú to práve Račania, ktorí majú najväčšie problémy s dopravou a cestovaním do centra mesta. Ako nám potvrdil starosta Rače Pavol Bielik, mestská časť už dlhší čas v spolupráci s magistrátom a ďalšími inštitúciami hľadajú spôsoby riešenia problémov dopravného spojenia s centrom.

„Najakútnejším problémom je potreba skorého vybudovania svetelnej signalizácie, ktorá by umožnila plynulý a bezpečný prejazd Račou v oboch smeroch. Ide o križovatku Púchovskej a Pri vinohradoch v Komisárkach, kde často dochádza ku kolíziám áut s električkami a chodcami, a o križovatku Račianskej ulice s Peknou cestou, kde sú rovnaké problémy a dochádza k rovnako nepríjemným kolíziám,“ uviedol starosta Rače P. Bielik. Mestská časť Rača už podnikla konkrétne kroky, ktoré by pomohli urýchliť vybudovanie svetelnej signalizácie v oboch problémových bodoch.

Podľa našich informácií by sa tak malo stať najneskôr do začiatku budúceho roka. Problém zlej prejazdnosti Račou však treba riešiť komplexnejšie. Najväčším problémom sú totiž zbiehacie pruhy, ktoré bránia plynulosti premávky. Račania preto navrhujú ich rozšírenie, resp. zrušenie niektorých z nich. V smere do centra je totiž päť úsekov so zbiehacími pruhmi , čo najmä v čase dopravných špičiek spôsobuje denne niekoľkokilometrové zápchy. Zostáva veriť, že predstavitelia mesta nájdu riešenie, ktoré by zlepšilo dopravné spojenie z tejto mestskej časti. Inak stále platí, že najrýchlejším dopravným spojením z Rače je električka číslo 11.

(pol)

Rozšírenie odbočovacích pruhov pri zváračskom ústave zlepšilo prejazdnosť tejto križovatky.
FOTO - Vladimír  Mišauer

Páčil sa vám článok?