Električenky budú drahšie

25.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavskí poslanci na júnovom zasadnutí mestského zastupiteľstva vyslovili súhlas so zvýšením časových cestovných lístkov mestskej hromadnej dopravy (MHD). Dopravný podnik Bratislava (DPB) by mal pripraviť návrh úpravy cien časových cestovných lístkov MHD a predložiť ho na schválenie Okresnému úradu Bratislava 1.

Zvýšenie cien tzv. električeniek by nemalo presiahnuť 35 percent súčasnej ceny cestovného. Podľa poslancov sa tarify časových cestovných lístkov upravujú z dôvodu reálnej ekonomickej potreby. Toto zvýšenie sa však nebude vzťahovať na jednorazové cestovné lístky MHD.

Pôvodne DPB žiadal zvýšenie cien časových cestovných lístkov až o 50 percent, poslanci však tento návrh odmietli. Ako v tejto súvislosti uviedol primátor Jozef Moravčík, toto zvýšenie cien nie je konečný stav. Ďalšie by sa podľa neho malo uskutočňovať raz, maximálne dvakrát do roka, podľa vývoja inflácie. Primátor zdôraznil, že ak by predplatné lístky nezdraželi, nebolo by možné zvládnuť financovanie ďalších dôležitých funkcií mesta.

Ak by mal cestujúci v Bratislave zaplatiť celú sumu cestovného lístka, musel by zaplatiť nie 10 korún, ale až 25 alebo 30 korún. Väčšiu časť cestovného dotuje štát a mesto, čo spôsobuje, že nezostávajú peniaze ani na nové vozidlá mestskej hromadnej dopravy. Podľa primátora by mesto a štát nemali znižovať dotácie a mohli by dávať peniaze na nové vozidlá a údržbu tých starších, ak by občania investovali viac do cestovného.

(brn)

Páčil sa vám článok?