Zľavy cestovného v MHD budú menšie

24.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Dopravný podnik Bratislava predložil na mestské zastupiteľstvo návrh na zrušenie zliav cestovného v mestskej hromadnej doprave, ktoré idú nad rámec výnosu ministerstva financií.

To by sa malo dotknúť aj časových predplatných lístkov, kde sa zľava zníži minimálne o 20 percent. Pokiaľ zastupiteľstvo tento návrh prijme na svojom zasadnutí 3. júna, nový cenový výmer začne platiť 1. júla.

Podľa generálneho riaditeľa Dopravného podniku Jána Zachara k tomuto kroku ich prinútila nepriaznivá finančná situácia. Predpokladaná strata na tento rok totiž dosahuje takmer 95 miliónov korún, pričom štátna dotácia vo výške 528 miliónov pokrýva iba 90 % strát z bezplatnej a zľavnenej dopravy. Celkové náklady dosiahnu asi 1,628 mld. Sk. Mestský rozpočet Bratislavy prispieva DPB sumou 309,5 mil. Sk. Vládne ekonomické opatrenia zvýši výdavky spoločnosti o ďalších 32 mil. Sk. V dôsledku zvýšenia dolnej sadzby DPH zo 6 na 10 percent poklesnú tržby o 11 miliónov.

Podľa J. Zachara je do obnovy stavieb a vozového parku potrebné investovať minimálne 800 miliónov, no nie je isté, či sa nájde aspoň koruna. Dopravný podnik je schopný zredukovať vlastné náklady zhruba o 24 miliónov, pritom už v obchodnom pláne znížil náklady o 200 miliónov korún. Toto zníženie umožňuje predovšetkým mesačná úspora 50 tisíc litrov nafty v dôsledku efektívnejšej spotreby 100 nových autobusov. Ako zdôraznil J. Zachar, ďalšie znižovanie výkonov by znamenalo dopravný kolaps.

(brn)

Páčil sa vám článok?