Chyba je najmä v bezohľadných vodičoch

23.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

V poslednom čase sa stalo „veľkou módou“, že prví vodiči, ktorí čakajú na križovatke na zelenú, sa pohnú nonšalantne až po dlhšom čase, oni sú prví, a prejdú! Nezaujíma ich, že namiesto napríklad dvadsiatich áut prejde z ich viny len polovica. Neuvedomujú si, že na ďalšej križovatke sa im to od iných vodičov zákonite vráti.

Tento zlozvyk sa vypuklo prejavil najmä v posledných dňoch, keď je obmedzená doprava po petržalskej „diaľnici“ a cez stred mesta ide viac áut ako prednedávnom. Ak by vodiči stojaci na červenú boli trošku v strehu a zelenú vlnu lepšie využívali, nemuseli by až tak nadávať na magistrát, že sa nestará o rozvoj dopravy v meste.

S tým súvisí aj časté porušovanie dopravných predpisov najmä tými nervóznejšími: Zbytočné „tancovanie“ z prúdu do prúdu, najmä bez predbežného ukázania zmeny smeru, otáčanie sa aj cez dve plné čiary, neprimeraná rýchlosť (keď sa  niekedy dá) a iné. Je dobré, že to dopravná polícia najmä v poslednom čase postihuje. „Predpotopná“ vyhláška umožňuje jazdu cez mesto v dvoch prúdoch, takzvaná súbežná jazda, čo ja považujem za veľký nezmysel a ešte som to vlastne nepochopil.

Napriek tomu, ak má niekto dôvod ísť pomaly, mal by sa držať v pravom prúde a ľavý používať prednostne len na predbiehanie tak, ako je to na diaľniciach mimo mesta. Vyhláška tiež neprikazuje stále svietiť stretávacími svetlami, len za zníženej viditeľnosti. Znížená viditeľnosť však nie je až vtedy, keď nevidím na cestu ja, ale keď horšie vidno na mňa (svitanie, šero, dážď). Odporúčam preto každému, aby aj pri jazde vo dne používal stretávacie svetlá. Halogénové žiarovky sú zatiaľ lacnejšie ako časti karosérie či iné väčšie škody.

Branislav Adamovič, Podunajské Biskupice
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?