Dočkajú sa Bratislavčania zliav v MHD?

23.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Problémy, s ktorými zápasí hromadná doprava v Bratislave, sú všeobecne známe. Zapríčiňuje ich množstvo faktorov ako nerovnomerne rozložené pracovné príležitosti a bývanie, nedobudovaná základná cestná sieť i prírodné danosti. No najzásadnejším problémom je nedostatok financií.

Náklady pravidelne rastú. Motoristi vedia, ako stúpajú ceny vozidiel, náhradných dielcov, nafty. Aj vodiči MHD sa domáhajú zvyšovania svojich platov, aspoň na pokrytie inflácie. Na druhej strane sú príjmy, ktoré sa skladajú z dotácie od štátu, mestského príspevku a platby za cestovné lístky.

Ako v tejto súvislosti uviedol prvý námestník bratislavského primátora Pavol Minárik, cestovné, teda cena jednorazového lístka, nepokrýva ani polovicu skutočných nákladov vynaložených na prepravu aj napriek tomu, v akých nedôstojných podmienkach sa vozíme. Pri časových predplatných lístkoch, ako sa naše električenky oficiálne volajú, je to iba šestina. Nečudo, že pri takomto stave je úroveň hromadnej dopravy viac než nedobrá.

Podľa P. Minárika ju bude možné zlepšiť, len ak sa zlepší financovanie a na tom sa budú musieť podieľať všetky jeho zdroje. Poskytovaná štátna dotácia, ktorej výška už roky stagnuje, je okrem iného určená na vykrytie zliav, ktoré štát predpisuje pre žiakov, študentov, vojakov, dôchodcov a ďalšie skupiny občanov. Pomaly nastáva čas, keď bude postačovať len na tieto zľavy. A tak musí prísť k slovu chudobný mestský rozpočet. Od roku 1992 prispieva mesto na dopravu a jeho účasť sa stále zvyšuje až na súčasných vyše 300 miliónov korún. Sú to peniaze Bratislavčanov, o ktoré musí magistrát ukrátiť iné naliehavé projekty.

Na poslednom zasadnutí mestskej rady prišiel P. Minárik s návrhom, aby Dopravný podnik, pripravujúci nový tarifný systém, vypracoval variant, ktorý Bratislavčanom aspoň čiastočne zohľadní mestskú dotáciu. Ak tento návrh prejde v mestskom zastupiteľstve a schváli ho aj Okresný úrad Bratislava I, dočkáme sa okrem možností prestupu s jednorazovým lístkom aj zliav a spravodlivejších cien električeniek podľa dĺžky cestovania.

(brn)

Páčil sa vám článok?