Propeler bude brázdiť dunajské vody celé leto

23.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Otvorenie tohtoročnej plavebnej sezóny sprevádzala aj tradičná plavba populárnej osobnej lode PROPELER, ktorá spája ľavý breh Dunaja s pravým brehom.

V sobotu 1. mája sa začala aj plavebná sezóna Propeleru, ktorého prevádzku prispievajú aj obe mestské časti z ľavého a pravého brehu - Staré Mesto a Petržalka.

Do konca júna bude Propeler premávať v pracovné dni (okrem pondelka) v čase od 11.00 do 19.00, cez víkend a sviatky už do 10.00 h. Od 1. júla do konca sezóny 15. septembra bude loď premávať od štvrtka do nedele každú hodinu od 10.00 do 19.00 h. Podmienkou je záujem najmenej 7 pasažierov, ktorí za jednu plavbu zaplatia po 12 korún. Deti do 6 rokov sa plavia zadarmo, deti do 12 rokov za polovičnú cenu - 6 korún. Loď bude premávať z pontónu číslo 40 na Námestí Ľ. Štúra na petržalský breh pri niekdajšej kaviarni Au Cafe.

Prevádzka Propelera je stratová, a preto bol osud tejto bratislavskej atrakcie aj tento rok neistý. Napokon sa však prevádzkovateľ lode - Slovenská plavba a prístavy, a.s., na premávke Propelera dohodol so starostami Starého Mesta a Petržalky Andrejom Ďurkovským a Vladimírom Bajanom. Prevádzka lode počas plavebnej sezóny predstavuje náklady zhruba 1,1 milióna korún. Obe mestské časti na jej prevádzku prispievajú po 150 tisíc korún, zvyšok prevádzkových nákladov hradí prevádzkovateľ. Propeler je jedinou loďou divízie Lodnej osobnej dopravy SPP, ktorá si na seba nedokáže počas sezóny zarobiť.

Názov Propeler sa v Bratislave spája s označením mestského dunajského prievozu. Jeho história sa začala písať v júni roku 1891, keď prešporský podnikateľ a majiteľ továrne Gumon Henrich Hörnes získal koncesiu pre svoju paroplavebnú spoločnosť. Dnešný Propeler s kapacitou 200 cestujúcich uviedli do prevádzky v roku 1978 pod pôvodným menom Kamzík. Ide o plavidlo katamaránového typu, ktoré poháňajú dva dieselové motory.

(stn)

Od 1. mája populárny Propeler opäť premáva medzi staromestským a petržalským brehom Dunaja. A to aj napriek tomu, že jeho prevádzka je značne stratová.
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?