Zámer rozšíriť cestu na dunajskom nábreží

23.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

V rámci diskusií o nedávno schvaľovanom rozpočte mestskej časti na tento rok sa najviac iskrilo medzi zástancami dopravných stavieb a tými poslancami, ktorí podporovali výraznejší vstup samosprávy do bytovej výstavby pre mladé rodiny.

Poslanci si uvedomujú, že v tomto roku môžu prakticky naposledy rátať s príjmami za prevod bytov do osobného vlastníctva, ktoré napĺňajú Fond rozvoja bývania.

Aj v minulosti však časť týchto prostriedkov putovala do kľúčových dopravných stavieb. V minulom roku sa napr. mestská časť podieľala na rekonštrukcii dôležitého električkového uzla na Kamennom námestí.

Schválený rozpočet je nakoniec kompromisom, ktorý by mal aspoň čiastočne uspokojiť obe funkcie. Poslanci miestneho zastupiteľstva určili päť dopravných stavieb, ktoré chcú na území Starého Mesta realizovať v každom prípade. Pôvodný vecný plán opráv a údržby komunikácií, ktorý spracoval miestny podnik VEPOS, obsahoval celkom 11 samostatných akcií v celkovej hodnote vyše 117 miliónov korún.

Staré Mesto však má v rozpočte na výstavbu a opravy komunikácií k dispozícii len 68 miliónov korún, vrátane takmer 7 miliónov na bežné opravy výtlkov. V priebehu tohto roku sa teda budú celkom určite realizovať nasledovné stavby: oprava oporného múra v dĺžke 150 metrov na Žižkovej ulici, ďalší oporný múr na Podtatranského ulici, predláždenie Nedbalovej ulice v úseku za Starou tržnicou, rekonštrukcia chodníkov na Rázusovom nábreží medzi propelerom a Novým mostom a klasická údržba, ako sú celoplošné opravy výtlkov a obrubníkov.

Ak to rozpočtové hospodárenie Starého Mesta v ďalšom priebehu roka umožní, pripravujú sa aj  rekonštrukcie komunikácií na Janáčkovej ulici, Révovej ulici, Čapkovej ulici, Zrínskeho ulici a chodníka v Kráľovskom údolí. S rekonštrukciami komunikácií súvisí aj ďalšie oživovanie historického jadra prvkami drobnej architektúry, na ktoré je určených 3,2 miliónov korún.

Starosta Andrej Ďurkovský je presvedčený, že skôr či neskôr bude musieť prísť k rozpočtovým zmenám. Súvisí to aj s ambíciou staromestskej radnice rozšíriť komunikáciu na Nábreží arm. gen. L. Svobodu. Do rozpočtu hlavného mesta sa tento projekt už nevmestil, preto Staré Mesto plánuje na úseku medzi tunelom a Novým mostom v dĺžke 500 m rozšírenie cesty o nový trojmetrový jazdný pruh. Náklady na túto stavbu, ktorá by potešila najmä vodičov zo západnej časti mesta, odhadujú na 5,2-6,7 miliónov korún. V prípade úspešného výsledku rokovaní na úrade vlády budú 50 percent nákladov  kryť finančné prostriedky z fondu PHARE.

(miv)

Páčil sa vám článok?