Nová diaľnica mení život obyvateľov

23.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Jarovce zažíva v tomto období nebývalý rozkvet. Hlavným dôvodom je výstavba diaľnice do Maďarska či výstavba diaľničnej prípojky a nového hraničného priechodu do Rakúska.

Od mnohých Jarovčanov totiž štát vykúpil pozemky potrebné na výstavbu diaľnic, čo sa vzápätí prejavilo na intenzívnej rekonštrukcii rodinných domov v celej obci.

Do konca roka 1998 má byť dokončený diaľničný úsek do Maďarska, ktorý je pokračovaní diaľnice D2 z Brna. V súčasnosti je už v prevádzke polovičný profil tohto úseku diaľnice. Pokračuje aj výstavba diaľničnej prípojky do Rakúska, ktorá by sa mala napojiť na cestnú prípojku rakúskej diaľnice D4 - Viedeň - Budapešť. Jarovce tak majú pred sebou veľkú budúcnosť. Ako nedávno napísal rakúsky denník Die Presse, o niekoľko rokov sa práve Jarovce stanú dôležitým európskym dopravným uzlom.

Ako totiž pri návšteve Bratislavy oznámil predseda rakúskej spolkovej krajiny Dolné Rakúsko Erwin Pröll, cestná prípojka na diaľnicu A4 (Viedeň-Budapešť) z hraničného priechodu Jarovce-Kittsee by mala byť dokončená do roku 2004. Bratislavská mestská časť Jarovce sa tak stane cestným uzlom transeurópskej cestnej siete s komunikáciami vedúcimi do južnej Európy, Moskvy a Pobaltska.

Ako nám povedala starostka Jaroviec Mária Wuketichová, údajne sa uvažuje aj o vybudovaní akejsi hospodárskej zóny, ktorá by mala byť ohraničená práve diaľnicou. Aký by mala mať táto zóna charakter, zatiaľ známe nie je. Faktom je, že diaľnica rozbíja kataster obce a vytvára vlastne tri jej oddelené časti. Je zrejmé, že výstavba autostrády narúša životné prostredie Jaroviec, po dokončení však pravdpodobne zlepší život tejto mestskej časti. Ulice Jantárová a Palmová sú totiž hlavným ťahom na existujúci hraničný priechod Jarovce - Kittsee, čo sa negatívne prejavuje nielen na úrovni cestnej komunikácie a v zamorení obce exhalátmi, ale aj vo vysokej hlučnosti.

Starostka M. Wuketichová počíta s tým, že s výstavbou diaľnice sa pre obyvateľov obce otvoria aj nové možnosti podnikania či zamestnania. V zahraničí totiž obce ležiace v blízkosti medzinárodných diaľničných ťahov patria medzi tie bohatšie. Preto aj Jarovčania dúfajú, že prevádzka diaľnice sa pozitívne prejaví aj na ich životnej úrovni, aby jej klady prevážili nad  zápormi.

(pol)

Výstavba diaľnice do Maďarska a diaľničného privádzača na nový hraničný priechod s Rakúskom už teraz zásadným spôsobom zmenili život obyvateľov mestskej časti Jarovce. Samotní Jarovčania dúfajú, že aj ich obec raz bude podľa vzoru pridiaľničných sídel bohatá a prosperujúca.
FOTO - archív MČ

Páčil sa vám článok?