Policajti nevenujú korzu náležitú pozornosť

16.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Vjazd vozidiel na korzo upravuje od novembra 1996 organizačno-technické zabezpečenie dopravného režimu. Podľa neho do zóny medzi 10. a 22. hodinou majú vstup povolený len vodiči bývajúci alebo podnikajúci na niektorej z ulíc historického jadra s podmienkou preukázania parkovacieho miesta mimo verejnej komunikácie.

Zaparkované autá v bratislavskej pešej zóne však naďalej znepríjemňujú život všetkým návštevníkom historickej časti Starého Mesta.

Kontrolu vjazdu do pešej zóny vykonávajú príslušníci mestskej polície za hotelom Danube na Hviezdoslavovom námestí. Vlastne mali by. Počet odparkovaných vozidiel na Panskej, Ventúrskej, Michalskej, ale aj na Františkánskom námestí rozhodne o ich dôslednosti nesvedčí. Deň čo deň je možné na korze vídať tie isté značky automobilov, ktoré častokrát prekážajú alebo dokonca ohrozujú chodcov. Beztrestne parkujú alebo jazdia po pešej zóne bez povšimnutia strážcov zákona a verejného poriadku.

Na vlastné oči sme videli hliadku mestskej polície na Františkánskom námestí, ktorá sa uprostred dňa v spoločnosti debatujúcich civilov prizerala autám prechádzajúcim okolo. V tejto súvislosti je zaujímavé vyhlásenie starostu Starého Mesta Andreja Ďurkovského, ktorý mestským policajtom dáva sto dní na zlepšenie a ak sa situácia nezmení je rozhodnutý ju od leta riešiť iným spôsobom.

Osobitnou kapitolou vo vzťahu k „vyčisteniu“ korza je mestská odťahová služba. Tá si všíma najradšej osvedčené miesta, kde zaručene natrafí na neporiadneho motoristu, no korzu sa oblúkom vyhýba. Že by ju odrádzali drahé značky áut s nápadnými evidenčnými číslami? Nevedno, isté je však to, že pravidelne jej autá vídať napríklad za budovou riaditeľstva SND, kde odťahuje automobily väčšinou mimobratislavských vodičov, ktorí si nevšimnú dopravnú značku vymedzujúcu miesta na parkovanie pre obyvateľov priľahlých ulíc. Zaparkovať na mieste, kde síce porušujú dopravné predpisy, ale nebránia premávke je podľa nás menším prehreškom ako parkovať v historickom centre, ktoré by malo byť výkladnou skriňou Bratislavy. Jedno je isté, pokým sa nezmení laxný prístup mestskej, ale aj štátnej polície k bezohľadným „korzovým“ vodičom, dovtedy v pešej zóne poriadok nebude.

(brn)

Podobný pohľad na parkujúce automobily pred DPOH na Laurinskej ulice už patrí minulosti. V uplynulých dňoch boli „mobilné” kamenné zábrany nahradené dekoračnými stĺpikmi v tvare biskupského klobúka a je po probléme. Na Laurinskú by malo postupne pribudnúť ešte ďalších 12-15 takýchto stĺpikov.
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?