Prečo nedokážu autobusy MHD jazdiť presne?

15.1.2007
Páčil sa vám článok?

Človek si povie: Stane sa. Ľudia z Devínskej Novej Vsi si už zvykli, no môj pohár trpezlivosti pretiekol. Vďaka dvom po sebe vypadnutým linkám č. 21 som zmeškal autobusové spojenie z Mlynských nív na viedenské letisko.

Po 15 minútach už nemalo význam čakať na ďalšiu, išiel som taxíkom. Bohvie,  koľko by som ešte čakal v zápche na Patrónke. Človek si povie: Moja chyba, mal som s tým počítať. JA ale nechápem, prečo sa táto situácia stala pravidlom na jedinej linke, ktorá spája sídlisko DNV s mestom?

Nejde mi tu o peniaze, ide mi o princíp. Načo si platím električenku, keď mi Dopravný podnik nie je schopný zaručiť, že autobus príde presne a odvezie ma tam, kam potrebujem? A ani nepociťujem snahu kohokoľvek situáciu NEJAKO riešiť.

Zaráža ma, že v prípade linky 21 sa Dopravný podnik obraňuje najmä situáciou na Patrónke. Magistrát sa bráni, že za všetko môže stavba tunela. ALE keď stojím v zápche na Patrónke a pozerám sa na tých 5 robotníkov, ako si na tej stavbe špárajú v nose, tak mi je do plaču. Prečo sa v iných krajinách na takýchto  dôležitých stavbách môže pracovať 24 hodín denne 7 dní v týždni a u nás už o 16.30 padla? Chcel by som vidieť, o koľko by sa predražila stavba, keby sa robilo na 3 zmeny po osem hodín. Ale koľko nervov, meškaní, nehôd a policajných výjazdov by sa ušetrilo.

Prečo Dopravný podnik nespojí sídlisko priamo s mestom druhým spojom? Veď ak by sa ľudia mohli spoľahnúť, že sa dostanú do mesta, ak je Patrónka upchaná, viac by využívali autobusy. Všade plno pekných rečí a apelovanie na ľudí, aby používali MHD, ale nejaké systémové riešenie nehrozí.

Dopravný podnik sa bráni, že existuje linka 28. Opýtajte sa kohokoľvek na sídlisku DNV, aká je možnosť dostať sa do mesta týmto autobusom. Človek si na sídlisku musí počkať na autobus do dediny, počkať si v dedine na jeden z tých dvoch autobusov, čo chodia za hodinu a odviezť sa pod Nový most. Tento vynútený „tranzit“ a čakacia doba sa vyrovná zápche na Patrónke.

Načo chodí 28 do dediny, keď na sídlisku býva dvakrát viac ľudí? Nech prestupujú ľudia z dediny. Že na sídlisku nie je obratisko? A čo mŕtva cesta pri benzínovej pumpe Slovnaft? Bol sa tu vôbec niekto z Dopravného podniku pozrieť pri projektovaní tej linky? Ale ľudia, ktorých sa to netýka, vidia, že linka 28 existuje a niečo sa spravilo.

Tibor Havlík, Devínska Nová Ves

LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?