V Bratislave havaroval Boeing 707

15.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Zlyhanie prvého motora bolo jednou z možných príčin havárie ghanského nákladného lietadla Boeing 707 F, ktoré 7. februára vybehlo z dráhy bratislavského letiska M. R. Štefánika.

Posádke zloženej z dvoch Belgičanov, Američana a Afričana sa nič nestalo. Dráha letiska zostala okrem jedného odrazeného pristávacieho svetla nepoškodená.

Lietadlo, ktoré pristálo na letisku večer o 19.45, viezlo z Mwanzy (Tanzánia) cez Káhiru do Bratislavy ryby a technickým preletom (bez nákladu) malo pokračovať do Belehradu. Pri štarte však nedosiahlo požadovanú rýchlosť na vzlet a posádka sa neskoro rozhodla brzdiť. Hoci zapla aj spätný chod, nepodarilo sa jej zastaviť na dráhe.

Lietadlo viezlo v tom čase asi 70 ton paliva. V lietadle, ktoré patrí ghanskej leteckej spoločnosti Southern Airlines, došlo podľa slov generálneho riaditeľa sekcie civilného letectva ministerstva dopravy Andreja Žiarovského k nalomeniu nosníka trupu a zlomeniu prednej podvozkovej nohy, čo spôsobilo, že podvozok sa až po trup zaboril do rozmočenej pôdy približne 100 metrov od konca dráhy.

(his)

Páčil sa vám článok?