Dopravný podnik Bratislava v sobotu otvorí brány Depa Hroboňova a cez víkend vypraví historické linky

18.4.2024
0

Zdroj: BKIS

Páčil sa vám článok?

Dopravný podnik Bratislava (DPB) sa aj tento rok zapája do Bratislavských mestských dní. Návštevníkom ponúkne pohľad do zákulisia fungovania Depa Hroboňova, domova trolejbusov a elektrobusov. Cez víkend tiež vypraví do mesta historické autobusy, trolejbusy a električky. Jazda nimi bude bezplatná.

"Návštevníci budú mať možnosť preskúmať najnovšie trolejbusy a detailne sa s nimi oboznámiť. Na odstavnej ploche budú vystavení zástupcovia všetkých troch nových typov hybridných trolejbusov, ktoré DPB nedávno zaradil do premávky, vrátane unikátneho MEGAtrolejbusu. Vystavené budú aj historické trolejbusy FBW Tr51 - Tüscher – Oerlikon, Škoda 9 Tr a Škoda Sanos S 200. Okrem toho budú mať návštevníci možnosť zažiť obľúbený prejazd umývacou linkou a pozrieť si ukážky natrolejovania," informoval nás hovorca DPB Jozef Vozár.

Okrem technických atrakcií budú mať návštevníci príležitosť zapojiť sa do diskusií o práci vodiča a dozvedieť sa, čo všetko sa skrýva za tým, kým si vodič sadne za volant trolejbusu. Pre záujemcov o prácu vodiča bude v depe tiež náborový stánok DPB. Pre najmenších návštevníkov budú počas celého dňa k dispozícii tvorivé dielne a počas podujatia DPB otvorí aj obľúbený Šoto-Shop, v ktorom sme si pripravili zaujímavé novinky. Brány Depa Hroboňova budú otvorené v sobotu 20. apríla 2024 v čase 10:00 – 17:00 hod.

Cez víkend, počas Bratislavských mestských dní, zároveň vypravia do mesta historické vozidlá na tri linky. Jazda nimi bude bezplatná.

Trolejbusová linka H bude ponúkať spojenie centra mesta a Depa Hroboňova na trase Rajská – Špitálska – Kollárovo nám. – Hodžovo nám. – Hrad – Červený kríž – Búdková – Depo Hroboňova. Jazdiť na nej budú zástupcovia troch historických typov trolejbusov značky Škoda – 9 Tr, 14 Tr a 15 Tr. Výpravu doplní nízkopodlažný vodíkový autobus Solaris Urbino 12 Hydrogen, ktorým sa budú môcť návštevníci po prvýkrát odviezť k Depu Hroboňova.

Električková linka A bude premávať okružnou trasou cez centrum mesta: Jesenského – Centrum – Americké nám. – Blumentál – Vysoká – Kapucínska – Chatam Sófer – Most SNP – Jesenského. Vypravia na ňu historické električky #38, T2 a T3.

Autobusová linka M bude premávať po okružnej trase Nové SND – Most Apollo – Einsteinova – Viedenská cesta – Krasovského – Most SNP – Šafárikovo nám. – Malá scéna – Nové SND a vypravia na ňu čerstvý prírastok do rodiny historických vozidiel DPB Ikarus 280, Karosu ŠM11 a kĺbový (v sobotu) a krátky (v nedeľu) TAMBUS.

V sobotu zároveň privíta rušňové depo Bratislava východ prvých návštevníkov v tomto roku a DPB ako partner podujatia Prvý parný deň vypraví mimoriadnu linku R na trase Detvianska – Východné.

(ms)

Páčil sa vám článok?