DPB zaradí od piatku do premávky nové krátke trolejbusy, linka 44 sa predĺži

26.3.2024
0

Zdroj: DPB

Páčil sa vám článok?

Dopravný podnik Bratislava (DPB) finalizuje zaraďovanie päťdesiatich nových trolejbusov do premávky. Jedenásť nových krátkych trolejbusov SOR TNS 12 nasadí na predlženú linku 44, ktorou nahradí autobusovú linku 41.

Ako nás informoval hovorca DPB Jozef Vozár, na nové hybridné trolejbusy s dĺžkou 12 metrov sa v posledných týždňoch školili vodiči DPB a vyskúšať si ich už mohli aj cestujúci.

Zaujímavosťou je, že časť homologizačných skúšok sa vykonávala aj v Banskej Bystrici, kde je rozdielne napätie trolejbusovej siete. Typ vozidla je vďaka tomu schválený na dráhovú prevádzku v rámci celého územia SR. Nové trolejbusy tak doplnia šestnásť MEGAtrolejbusov a dvadsaťtri kĺbových trolejbusov, ktoré DPB zaradil do premávky v poslednom období.

Zdroj: DPB

„Vždy som veľmi rád, keď s kolegami z Dopravného podniku môžeme ohlásiť nasadenie nových vozidiel do premávky. Znamená to totiž, že Bratislavčania, Bratislavčanky budú mať verejnú dopravu opäť viac pohodlnejšiu, modernejšiu a samozrejme bezpečnejšiu. Taká veľká obnova vozidlového parku, akou v poslednej dobe prechádza náš Dopravný podnik, je zásadným zlepšením komfortu pre cestujúcich a znamená aj podstatné zlepšenie kvality života Bratislavčaniek a Bratislavčanov. A to ma veľmi teší,“ uviedol primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Zdroj: DPB

Výbava trolejbusov SOR TNS 12 je už cestujúcim v Bratislave známa. O teplotný komfort sa stará výkonná automatická klimatizácia a tónované sklá. Štandardom moderných interiérov vozidiel DPB sú nehrdzavejúce tyče a madlá a tiež pohodlné a farebne odlíšené sedadlá pre cestujúcich s obmedzenou pohyblivosťou. K dispozícii je aj WiFi a USB zásuvky na dobíjanie mobilných zariadení. Informovanosť cestujúcich zabezpečujú farebné LED obrazovky v interiéri vozidla zobrazujúce prestupy na zastávkach v reálnom čase, akustické hlásenia do interiéru a pre nevidiacich aj do exteriéru vozidla a farebné digitálne transparenty v exteriéri, ktoré zobrazujú aj čas do odchodu z prvej zastávky.

„Som nesmierne rád, že vďaka efektívnemu využívaniu eurofondov môžeme kontinuálne modernizovať náš vozidlový park. Tieto nové trolejbusy sú moderné a komfortné, ich veľkou devízou je hybridný pohon na batérie, vďaka ktorému ich vypravíme aj na trasy, kadiaľ nevedie trolejové vedenie a kde doteraz premávali autobusy. Je to ďalší krok, ktorý náš dopravný podnik robí na ceste k ekologizácii. O to symbolickejšie je, že tieto bezemisné trolejbusy budú na novej trase linky 44 premávať okolo Horského parku, ktorý je zelenými pľúcami Bratislavy,“ povedal Martin Rybanský, predseda predstavenstva DPB.

Zdroj: DPB

Nové trolejbusy SOR TNS 12 dopravnému podniku dodáva na základe výsledkov verejného obstarávania spoločnosť SOR Libchavy spol. s.r.o. a ich nákup je spolufinancovaný z Európskych štrukturálnych fondov, a to v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra.

Zmeny na linke 44 od piatku

Linka 44 bude od piatku premávať po obojsmerne predĺženej trase Koliba – Hodžovo nám. – Hrad – Búdková – Drotárska cesta – Hlavná stanica. Touto úpravou získa oblasť Drotárskej cesty priame spojenie s centrom mesta a rovnako sa bude dať dostať na Hrad z Hlavnej stanice pohodlne bez prestupu. Na úseku Búdková – Hlavná stanica bude v porovnaní so súčasnosťou zlepšený interval aj kapacita oproti dnešnej linke 41. Plný potenciál nových trolejbusov využijeme na úseku trasy bez trolejového vedenia, ktorý bude zabezpečený batériovým pohonom.

(ms)

Páčil sa vám článok?