Problém širokého cyklopruhu na nábreží: Využívajú ho aj drzí vodiči osobných áut či motorkári

7.9.2023
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Aj v strede týždňa sme sa boli pozrieť, ako sa ujali nové cyklopruhy na nábreží Dunaja, ktoré podstatne spomalili autá prechádzajúce centrom hlavného mesta. Kým vozidlá stáli v dlhej kolóne nielen v špičke, ale tiež okolo obeda, čakať v nej rozhodne nemienil napríklad taxikár, no okrem neho sme na cyklopruhu videli i troch motorkárov.

Po veľkej dopravnej zmene v časti od Mosta SNP do Šafárikovo námestie zostal vodičom na prejazd po nábreží v každom smere iba jeden jazdný pruh, takže prejsť autom úsek dlhý niekoľko sto metrov trvá cca desať minút, v špičke aj oveľa dlhšie. No ako sme zistili, neplatí to pre každého vodiča. Podaktorí sa vedeli vynájsť, jednoducho vyšli z dlhej kolóny áut a drzo prešli na cyklopruh, ktorý musia obchádzať aj autobusy MHD – spoločný cyklo-bus pruh je totiž iba v priestore autobusových zastávok.

Urobil to napríklad taxikár smerujúci od Mosta SNP k Šafárikovmu námestiu, takisto dvojica motorkárov, ktorí sa na cyklo-bus pruhu oproti Univerzite Komenského pokojne zaradili za autobus MHD. Takmer o minútu neskôr využil pruh určený cyklistom ďalší motorkár, ktorý sa nemienil zdržiavať v zápche vo vedľajšom jazdnom pruhu. A ešte jedna pikoška: videli sme aj vodiča, ktorý prešiel na cyklopruh preto, aby tu na krátko zastavil a mohla do vozidla nastúpiť jeho známa. Potom sa zaradil späť do kolóny v jazdnom pruhu.

Toto je len krátka skúsenosť z nábrežia, kde sme sledovali situáciu necelú hodinku. Aj v čase okolo obeda sme videli, že pre autá sa cesta nábrežím časovo výrazne predĺžila a znepríjemnila, čo sa spomínaní vodiči rozhodli vyriešiť po svojom...  

Zdroj: ac

Vodič taxíka obišiel kolónu po cyklopruhu.

Zdroj: ac

​Pruh pre autobusy a cyklistov využili i motorkári, urobili tak však až pred Šafárikovým námestím.

Zdroj: ac

Autobusy MHD sa tiež vlečú v pruhu pre autá.

Zdroj: ac

Autobus sa zaraďuje do spoločného cyklo-bus pruhu pred križovatkou, kde je zastávka MHD.

„Kvôli pohodliu dvoch-troch cyklistov, ktorí raz za čas prejdú po luxusnej trase, my musíme trčať v zápche,“ vypočuli sme si už predtým komentáre viacerých vodičov. Ráno prejde daným úsekom zrejme viac cyklistov, my sme v daný deň okolo poludnia narátali 18 cyklistov, ktorí prešli po novom cyklopruhu v smere od Mosta SNP na Šafárikovo námestie za približne 30 minút. Okrem nich tadiaľ prešlo päť kolobežkárov, spomínaný drzý taxikár a traja motorkári... Aká je vaša skúsenosť?

(ac)

Páčil sa vám článok?