Boli sme sa pozrieť: Niektorí cyklisti napriek novej cyklotrase jazdia na nábreží po chodníku

5.9.2023
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

AKTUALIZOVANÉ Od pondelka je spustená do takmer plnej prevádzky nová cyklotrasa medzi Mostom SNP a Šafárikovým námestím v bratislavskom Starom Meste. Dnes ráno sme sa povedľa nej previezli autom. Aké sú naše prvé skúsenosti?

Cyklotrasa na Rázusovom a Vajanského nábreží je prakticky hotová, na niektorých úsekoch pri Univerzite Komenského ešte prebiehajú dokončovacie práce. Ako sa zatiaľ ujala? Pozreli sme sa na to v čase dopravnej špičky,  teda o ôsmej ráno. Bolo slnečno, teplota 15 stupňov Celzia, teda ideálna i na cyklistiku. 

K cyklotrase sme smerovali od Devínskej cesty, na ktorej sa vytvorila kolóna od zjazdu z Dlhých dielov. To však nie je nič nezvyčajné, túto kolónu tu v rannej špičke zažijete bežne. Na Botanickej to však vyzeralo tak, že mnohí vodiči dali na radu magistrátu a smerovali na opačnú časť mesta cez obchvat, teda cez Petržalku. Pred výjazdom na Most Lanfranconi sa tvorila dlhšia kolóna ako zvyčajne, my sme však pokračovali v smere na centrum.

V tom istom čase zmonitoroval kolega situáciu na Einsteinovej,  teda komunikáciu, ktorú odporúča využívať magistrát. Doprava na Einsteinovej bola hustá, autá sa presúvali pomaly. Na fotografiách vidíte pruhy, ktorými sa presúvali autá od Mosta Apollo k Mostu SNP. Tie takmer stáli, pretože mnoho vodičov sa tlačilo vpravo na Most SNP. 

Zdroj: Marián Dekan

​Ranná situácia na Einsteinovej . 

Zdroj: Marián Dekan

Tlačenica pred odbočkou na Most SNP. 

Za Mostom Lanfranconi bola dopravná situácia v podstate bežná, do kolóny sme sme opäť dostali pri Zuckermandli. I tento stav tu bol častý i v minulosti, teraz sa však kolóna posúvala pomalšie. Ovplyvnili to však zrejme i práce na Rázusovom nábreží. 

Cez samotný úsek medzi  Mostom SNP a Šafárikovým námestím sme prešli za cca 10 minút. Cyklistov sme počas tohto času zaregistrovali troch. Jedného v našom smere na novej cyklotrase a ďalší dvaja si na novú cyklotrasu zrejma zatiaľ nezvykli. Využívali totiž chodník na nábreží.

Zdroj: ms

Cyklista (vpravo v krúžku) namiesto cyklotrasy využil chodník.

Zdroj: ms

Ani táto cyklistka zatiaľ cyklotrasu nevyužila.

Daným úsekom sme prešli i neskôr, konkrétne o 10:30 h. O tomto čase bola doprava v oboch smeroch bezproblémová.

Na mieste sme sa zastavili i popoludní. Bohužiaľ,  jazda po chodníku zostala zatiaľ pre cyklistov či používateľom elektrických kolobežiek naďalej štandardom. 

Zdroj: ac

Cyklisti na chodníku - značka vľavo však jasne hovorí o konci cestičky pre chodcov a cyklistov. 

Zdroj: ac

Kolobežkár na chodníku.

Zdroj: ac

Ďalší cyklista smeruje na chodník, hoci vedľa má novú cyklotrasu. 

Zdroj: ac

Cyklisti na chodníku. 

Zdroj: ac

Títo cyklisti neďaleko múzea na Vajanského nábreží prešli na chodník z novej cyklotrasy, aj keď mohli po nej bez problémov pokračovať. 

Zdroj: ac

Na chodníku sme videli sme viac skupín cyklistov.

Zdroj: ac

Niektorí cyklisti už cyklotrasu využívajú a majú naozaj kráľovský priestor - i keď nie úplne všade.

Do akej miery zahustí zrušenie jazdných pruhov na nábreží dopravu v iných častiach mesta, zatiaľ ťažko odhadnúť. Mnoho vodičov zrejme využilo alternatívne trasy. Veľký dopravný kolaps sa však nekonal ani ráno. Hoci situácia bola o trocha horšia ako zvyčajne,  podobne to v Bratislave vyzerá dlhodobo. Uvidíme,  čo sa bude diať v prípade nepriaznivého počasia či dopravnej nehody v úsekoch, ktoré boli dnes prejazdné.

(ms)

Páčil sa vám článok?