Drobné zmeny v organizácii dopravy ju majú odľahčiť

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

K zlepšeniu dopravnej situácie na niektorých zaťažených úsekoch mestských komunikácií majú slúžiť relatívne nenáročné opatrenia, ku ktorým sa pristupuje na viacerých miestach Bratislavy.

V deväťdesiatych rokoch sa začalo s takzvanou bodovou úpravou komunikácií, ktorými sa pomocou nenáročnej výstavby a organizačných opatrení zlepšovala dopravná situácia na nich. V rozpočte mesta na tento rok je naplánované začatie troch a dokončenie dvoch menších úprav. Brnianska ulica bola v smere na Lamač v križovatke Brnianska - Mlynská dolina - Limbová v dĺžke asi 200 metrov zúžená z troch jazdných pruhov do dvoch.

Toto miesto vždy vytváralo predpoklady na možnosť kolízie. Dobudovanie tretieho jazdného pruhu v dĺžke asi 200 metrov na úkor deliaceho pásu zvýši priepustnosť i bezpečnosť. Mestská hromadná doprava na Brnianskej ulici v smere do Lamača bude mať v úseku Stromová - Mokrohájska samostatný jazdný pruh.

Ďalšou zdanlivo kozmetickou, ale pre vodičov užitočnou, úpravou je nahradenie dočasnej zastávky mestskej hromadnej dopravy na Krížnej ulici v smere do centra nikou. Takto sa vytvoria v smere do centra dva neprerušené jazdné pruhy. Zmeny nastávajú aj na Tomášikovej ulici. Po otvorení diaľničného úseku Mierová - Senecká sa zmenili kapacitné nároky na dopravu na tejto rušnej ulici. Vznikla nevynutnosť vybudovať ďalšie dva jazdné pruhy, čo sa na dve etapy aj realizuje.

Úsek od obchodného domu Ružinov po Gagarinovu ulicu by mal byť v čase vyjdenia tohto vydania našich novín už sprevádzkovaný (plán bol dokončiť ho do 30. novembra) - mal by tu byť ďalší jazdný pruh. V druhej etape bude v priebehu budúceho roku v smere Gagarinova - Ružinovská dobudovaný nielen ďalší jazdný pruh, ale pribudne aj cestná svetelná signalizácia v križovatkách Tomášikova - Ďatelinová - Seberíniho a Tomášikova- Obilná.

Očakáva sa, že prestavba Tomášikovej ulice prispeje k zvýšeniu celkovej bezpečnosti dopravy a bezpečnosti priechodu pre peších pri kostole na Tomášikovej ulici.

(lau)

Páčil sa vám článok?