Šetrenie prinesie zmenu grafikonu i trás: Poznáme ďalšie detaily z plánovaných zmien v MHD, ktoré pocítia cestujúci

22.5.2023
0

Zdroj: DPB

Páčil sa vám článok?

Pred pár dňami sme vás informovali, že v Bratislave sa pravdepodobne chystajú zmeny v MHD vrátane zdražovania cestovného a rušenia či zmeny trás niektorých liniek. Dopravný podnik reagoval, že zmeny sú v štádiu príprav a rokovaní, preto ich nateraz nemôže potvrdiť ani konkretizovať. Teraz vyplávali na povrch ďalšie informácie.

Dôvodom zmien vo fungovaní MHD má byť neutešená finančná situácia Dopravného podniku, ktorý je mestskou firmou, teda spadá pod magistrát primátora Matúša Valla. Naše informácie potvrdil ďalší fakt. O planovaných zmenách informoval miestnych poslancov na zasadnutí miestneho zastupiteľstva starosta Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír. Jeho slová možno nájsť v zápisnici zo zasadnutia.  Starosta pochopiteľne hovoril najmä o linkách, ktoré sa dotknú obyvateľov Devínskej Novej Vsi, teda nie o všetkých zmenách.

"Zúčastnil som sa viacerých rokovaní v marci aj v apríli, ktoré sa týkali práve MHD. Týkali sa najmä linky č. 21. V špičkách ako doteraz - každý druhý spoj k Sandbergu, interval nezmenený 6 minút. Intervaly mimo špičiek a cez víkendy: v úseku Autobusová stanica – Hradištná sa majú predĺžiť z 10 na 15 minút, v úseku Hradištná – Jána Jonáša sa majú skrátiť z 20 na 15 minút," uviedol. 

Linka číslo 20 už nebude zachádzať k Technickému sklu, čím sa zrýchli spojenie s Dúbravkou a zlepší sa interval v sobotu a nedeľu a cez voľné dni z 20 na 15 minút. Linka č. 20 by mala byť zas skrátená z dôvodu slabého využitia po Podvornice. A čo je dôležité,  linka číslo 30 už nebude premávať z Lamača pod Most SNP, čo Lamačanom zjednodušovalo cestu do centra mesta. "Plánuje sa nová linka č. 30 z Podvorníc cez Bory a Lamač do Tesca Lamač," informoval Krajčír.

"Požiadal som o to, aby sa v čase rovnako prehodnotili tieto výsledky zásahov do MHD. Požiadal som aj, aby linka č. 20 bola zachovaná tak, ako je doteraz a aby zachádzala až k Tescu Lamač. Rovnako sme boli podporení aj zo stany Dúbravky, pretože aj obyvatelia Dúbravky tento spoj často využívajú. Je to spoj využívaný aj školákmi. Nová linka 30 bude obsluhovať Bory," dodal ešte starosta.

O plánovaných zmenách v MHD sme vás informovali ešte 12. mája. Podľa našich informácií sa okrem zmeny na linke číslo 30 uvažuje aj o zrušení linky 36 (Dúbravka -Záhorská Bystrica) či 74 (Hlavná stanica - Vlčie hrdlo).

Zmeny sa majú týkať aj výšky cestovného, SMS lístok má byť hodinový a stáť 1,50 eura. Pri klasických lístkoch sa zruší 30 minútový a hodinový má zdražieť na 1,45 až 1,50.

Celý článok tu:

Na DPB sme sa vtedy obrátili s otázkou, či je pravda, že sa pripravuje od 1. júna úprava výšky cestovného na linkách MHD i zrušenie niektorých liniek a či by mohli plánované zmeny konkretizovať. "Aakékoľvek zmeny vo fungovaní MHD sú zatiaľ v štádiu príprav a diskusií so všetkými zainteresovanými stranami, preto ich nateraz nie je možné potvrdiť alebo konkretizovať," reagoval vtedy  hovorca DPB Martin Chlebovec.​

(ms)

Páčil sa vám článok?