Chystá sa v Bratislave zdražovanie cestovného a rušenie niektorých liniek MHD?

12.5.2023
0
autobusy nové

Zdroj: DPB

Páčil sa vám článok?

Budeme v Bratislave za cestovanie mestskou hromadnou dopravou platiť viac a niektoré linky zrušia? Podľa informácií z nášho zdroja by sa tak malo diať dokonca už od 1. júna. Obrátili sme sa preto na dopravný podnik s otázkou, či je to pravda.

Dôvodom týchto zmien má byť neutešená finančná situácia v Dopravnom podniku Bratislava,  ktorý je mestskou firmou, teda patrí pod magistrát. Problém má byť napríklad s nákupom náhradných dielov.

Pokiaľ ide o rušenie spojov, malo by sa podľa nášho zdroja týkať liniek 36 (Dúbravka -Záhorská Bystrica) či 74 (Hlavná stanica - Vlčie hrdlo), ale aj iných  menej vyťažených. Trasy niektorých by sa zas mali skrátiť,  napríklad linka číslo 30 by už nemala chodiť až pod Most SNP 

Podľa nášho zdroja sa navrhuje, že SMS lístok bude hodinový a stáť má 1,50 eura. V súčasnosti sú v ponuke okrem celodenného za 4,50 eura aj 40 minútový za 1,00 eura a 70 minútový za 1,40 eura.

Pokiaľ ide o klasické lístky, má sa uvažovať o zrušení 30 minútového (stojí 90 centov) a cena hodinového by sa mala pohybovať od 1,45 do 1,50 eura (v súčasnosti 1,30 eura). 

Na DPB sme sa obrátili s otázkou,  či je pravda, že sa pripravuje od 1. júna úprava výšky cestovného na linkách MHD i zrušenie niektorých liniek a či by mohli plánované zmeny konkretizovať. "Aakékoľvek zmeny vo fungovaní MHD sú zatiaľ v štádiu príprav a diskusií so všetkými zainteresovanými stranami, preto ich nateraz nie je možné potvrdiť alebo konkretizovať," reagoval hovorca DPB Martin Chlebovec. 

(ms)

Páčil sa vám článok?