Grafikon MHD býva absurdný

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Pri pravidelnom cestovaní do práce alebo školy sa mnohí z nás rozčúlia nad úrovňou mestskej hromadnej dopravy, ktorá už dávno dosiahla to najhlbšie dno.

ANa druhý deň sa rozčúlime opäť, napríklad keď mrzneme na zastávke, márne dúfajúc, že autobus príde podľa cestovného poriadku.

Apropo, grafikon. Zaujímalo by ma, aký význam má, ak napr. cez víkend idú dva spoje po čiastočne spoločnej trase, povedzme, dvakrát za hodinu, a obidva odchádzajú naraz. Namiesto šance, že keď nestihnete jeden, môžete počkať na druhý, vám zostane tridsať minút na premýšľanie o absurdnosti cestovného poriadku. Úroveň nočného cestovania je tiež povážlivá.

Bratislava je hádam jediné európske mesto, kde sa kultúrne podujatia končia s odchodom posledného autobusu, pretože usporiadatelia dbajú na to, aby sa návštevníci mohli dostať domov. Dva či tri nočné spoje za šesť hodín noci sú výsmechom obyvateľom hlavného mesta.

Nekultúrne cestovanie a nepriama úmernosť medzi jeho cenou a úrovňou nabádajú k myšlienkam, ako by sa to dalo zmeniť. Univerzálne klišé o absencii peňazí sa mi zdá už zunované.

Matej Lauko, Bratislava
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?