Z letiska cestuje stále viac cestujúcich

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Letisko Milana Rastislava Štefánika si stále viac zasluhuje prívlastok medzinárodné: počet cestujúcich využívajúcich jeho služby sa každoročne zvyšuje a stále pribúdajú aj nové letecké linky.

Podľa údajov zo Slovenskej správy letísk sa za prvých deväť mesiacov tohto roka cez bratislavské letisko prepravilo 373 660 cestujúcich, čo je viac ako za celý rok 2002, kedy sa ich prepravilo 368 193. Očakáva sa, že za celý tento rok sa počet prepravených cestujúcich bude pohybovať okolo 430-tisíc.

O dominantnom podiele bratislavského letiska na celkovom objeme leteckej dopravy na Slovensku svedčí aj fakt, že na všetkých slovenských letiskách spolu sa očakáva v tomto roku prepravenie okolo 630-tisíc cestujúcich. Zvyšuje sa aj počet pravidelných liniek.

V momentálne platnom letovom poriadku možno narátať dovedna 19 cieľových letísk (destinácií), do ktorých je možné letieť z Bratislavy. Sú nimi letiská v Benátkach, Berlíne, Birminghame, Bruseli, Dillí, Frankfurte, Košiciach, Kyjeve, Lipsku, Londýne, Miláne, Moskve, Paríži, Prahe, Sofii, Stuttgarte, Tel Avive, Varšave a v Zürichu.

Podľa vyjadrenia generálneho riaditeľa Slovenskej správy letísk Jaroslava Macha je v súčasnosti ešte predčasné hodnotiť, ktoré destinácie cestujúci najviac využívajú, pretože viaceré pravidelné spojenia sú nové - boli otvorené v druhej polovici minulého roku a v priebehu tohto roku. Okrem spomínaných spojení ponúka bratislavské letisko svojim cestujúcim možnosť odletieť za relaxom a oddychom nepravidelnou (chartrovou) dopravou do viacerých prímorských destinácií.

(juh)

Páčil sa vám článok?